Emmanuel Macron met zijn vrouw Brigitte
NOS NieuwsAangepast

Het geheime wapen van president Macron: première dame Brigitte

Het is een beeld dat veel Fransen zal bijblijven: Emmanuel Macron die, hand in hand met zijn echtgenote, het podium beklom na zijn overwinning in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Een ongekend tafereel in Frankrijk, waar de partner van een presidentskandidaat doorgaans een verwaarloosbare rol heeft. Naast de leus "Emmanuel président" scandeerde het publiek vanuit de zaal ook: "Brigitte, Brigitte, Brigitte".

Het is tekenend voor de belangrijke rol die Brigitte Macron (64) vervulde tijdens de campagne van haar echtgenoot. Ze wordt gezien als de stille kracht achter de jonge maar eigenzinnige Macron (39). Ze is zijn morele steun, maar ook zijn coach en adviseur.

Frankrijk heeft weer een 'premiere dame'

Het ongewone liefdesverhaal van de twee is in Frankrijk inmiddels overbekend. Hij, een 15-jarige briljante scholier, werd in 1992 verliefd op de 24 jaar oudere Brigitte, die op school een toneelstuk regisseerde waarin hij de hoofdrol vertolkte. Toen Macron naar Parijs vertrok om zijn school af te maken op een prestigieus lyceum en te studeren, beloofde hij Brigitte om terug te komen om met haar te trouwen. Dat gebeurde in 2007, een jaar nadat Brigitte scheidde van haar eerste man.

Het leeftijdsverschil tussen de twee is voor veel aanhangers van Macron hét bewijs dat hun kandidaat een onafhankelijke geest is, wars van sociale conventies. "Als de rollen omgekeerd waren geweest, had iedereen dat fantastisch gevonden", zei Macron in een interview.

Paris Match

In 2015 zegde Brigitte haar baan als lerares in Parijs op om fulltime haar man te ondersteunen, toen nog minister van Economische Zaken in de regering-Hollande. "Wat zij denkt, doet ertoe", zei Macron destijds tegen verbaasde journalisten. "Je kunt niet werken als je niet gelukkig bent."

Inmiddels maken de Macrons deel uit van de Parijse bourgeoisie. Brigitte, een vrouw met een voorliefde voor glamour en een zwak voor Louis Vuitton, is een graag geziene gast op de Parijse modeweek. De Britse Vogue omschrijft haar stijl als "fabulous, vergelijkbaar met die van Melania Trump".

  • AFP
    Brigitte Macron en haar man Emmanuel Macron tijdens een 'spontane wandeling'
  • Reuters
    Brigitte Macron brengt haar stem uit tijdens de tweede ronde van de verkiezingen

Zorgvuldig voedden Macron en zijn vrouw tijdens de campagne de Franse roddelpers met feiten en foto's uit hun privéleven, om hun ongewone gezinssituatie te romantiseren. Een foto van de twee op de voorpagina van het populaire tijdschrift Paris Match leidde de afgelopen maanden tot goede verkoopcijfers.

Ik zal Brigitte niet verbergen. Haar mening is belangrijk voor mij. Ze houdt me in evenwicht.

Emmanuel Macron

Gevraagd naar haar rol als première dame antwoordde Brigitte Macron de Franse pers: "Ik ben zijn echtgenote. Zo simpel is het." Toch is de situatie complexer dan dat. Anders dan in de Verenigde Staten heeft de première dame geen officiële functie.

Macron noemde dat tijdens zijn campagne "Franse hypocrisie", en wil er als president verandering in brengen. "Ik zal Brigitte niet verbergen. Haar mening is belangrijk voor mij. Ze houdt me in evenwicht."

Kleine jongen

Ondanks Brigittes populariteit leidt de sterke betrokkenheid van Macrons vrouw in zijn politieke entourage tot kritiek. In een documentaire over Macron is te zien hoe Brigitte haar man terechtwijst bij het oefenen voor een toespraak. "'Soms lijkt Macron wel een kleine jongen die een uitbrander van zijn lerares krijgt", zei een fotograaf die hen volgde in het weekblad L'Express.

Welke rol Brigitte precies krijgt, zal na de inauguratie op zondag duidelijk worden. Gezien haar achtergrond als lerares wordt verwacht dat ze zich zal bezighouden met onderwijshervorming. In elk geval benadrukte Macron dat, wat Brigitte ook zal doen als première dame, ze niet betaald zal worden met belastinggeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl