'De Etna? Ik hoop daar geen minuten te verliezen'

Na drie etappes op Sardiniƫ en een rustdag mogen de renners in de Giro d'Italia dinsdag een vulkaan beklimmen: de Etna. De Nederlandse klassementsrenners kijken alvast vooruit.

"Ik hoop daar geen minuten te verliezen, want dan denk ik dat we de Giro een beetje verkeerd starten", stelt Tom Dumoulin. Vandaag, op de rustdag, zal hij niet te veel doen. In tegenstelling tot Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

Tom Dumoulin ANP

"Ik ga wel een beetje fietsen, maar zeker niet te lang", verklapt Dumoulin zijn plannen voor de rustdag. "Maar er zijn er veel die alvast gaan klimmen en wat langer gaan trainen. Ook Laurens (ten Dam, red.) zal dat doen, hij behoort een beetje tot de oude stempel."

'Zien wat de beste voorbereiding is'

Ook Bauke Mollema is van de traditionele school. Hij hoort de plannen van Dumoulin en lacht: "Nou, ik ga wel wat langer trainen. We gaan zien wat de beste voorbereiding is."

De kopman van Trek wil alvast in het ritme komen qua klimmen. "Dat is wel lekker. Even een steile klim op rijden. Minimaal twee uurtjes fietsen, niet te veel rusten voor zo'n belangrijke rit. Ik heb er ook wel zin in, meteen in de vierde etappe een aankomst bergop."

'De Etna? Ik hoop daar geen minuten te verliezen'

Ook Steven Kruijswijk zal niet al te veel rusten. "Het is wel belangrijk om een beetje in het ritme te blijven. Dat je de spanning er een beetje ophoudt."

De kopman van Lotto-Jumbo reed al eens eerder de Etna op, in 2011, eveneens in de Giro. Hij finishte toen als 28ste op 2.21 van ritwinnaar Alberto Contador. "Het is een hele lange klim, de Etna. Hij is niet te steil. Het zal wel slopend worden. Volgens mij rijden we 'm twee keer op."

Het profiel van de vierde etappe van de 100ste Giro d'Italia NOS