Patricia Chagnon staat de pers te woord
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse woordvoerster Front National: Macron zal falen

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

In de snikhete zaal waar Marine Le Pen vanavond haar toespraak hield, vieren haar aanhangers de uitslag - al heeft ze verloren - met champagne en lekkere hapjes. Blini's met zalm, foie gras-mousse, het kan niet op. Maar Patricia Chagnon heeft geen tijd om ervan te genieten. De van oorsprong Nederlandse Française wordt besprongen door de internationale pers. Er zijn meer dan 500 journalisten en cameramensen, en velen willen speciaal met haar praten.

"Ik ben speciaal hier om de buitenlandse pers te ontvangen", zegt ze. "De meeste politici van Front National zitten bij hun eigen aanhangers in hun regio. Maar ik ben naar Parijs gekomen omdat ik goed Engels en Nederlands spreek."

Traditioneel links en rechts zijn weggevaagd. De Fransen hebben eindelijk begrepen dat zij hun beloften niet nakwamen.

Patricia Chagnon, Front National

Chagnon is een prominente aanhanger van Marine Le Pen. Ze is voor het FN gekozen in het regioparlement van Noord-Frankrijk. Hoewel Marine een teleurstellende 35 procent van de stemmen heeft gehaald, noemen al haar aanhangers hier de uitslag een doorbraak. Ook Chagnon.

"Er zijn veel belangrijke dingen gebeurd tijdens de campagne. Traditioneel links en rechts zijn weggevaagd. De Fransen hebben eindelijk begrepen dat zij hun beloften niet nakwamen, dat de armoede is toegenomen, dat de werkloosheid is gestegen. De oude partijen zijn niet meer geloofwaardig."

'Macron zal falen'

En nog belangrijker, zegt ze, is dat Front National voor het eerst is gaan samenwerken met een andere partij. Na de eerste ronde sloot een kleine rechtse partij zich aan bij Marine Le Pen. "Iedereen zei altijd dat Front National niet kan samenwerken met anderen. Maar dat kunnen we dus wel."

Kortom, er is hoop, veel hoop, aldus Chagnon. Net als alle andere aanhangers van Marine Le Pen denkt ze dat Macron zal falen de komende vijf jaar, en dat daarna Marine een grote kans maakt om president te worden.

Een andere Nederlander heeft er juist veel vertrouwen in dat Macron het goed gaat doen. Camille Oostwegel, honorair consul van Frankrijk in Maastricht, zegt tegen de regionale omroep L1 dat Frankrijk heeft gekozen voor de toekomst. Hij zou zijn ontslag hebben aangeboden als Marine Le Pen had gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl