De voorlopige uitslag op een scherm in een stadion in Marseille
NOS NieuwsAangepast

Facebook Live: dit vroegen jullie over de overwinning van Macron

Wat betekent de winst van Emmanuel Macron eigenlijk voor de Fransen en voor Europa? En gaat Nederland nog iets merken van zijn verkiezingswinst? Correspondent Frank Renout beantwoordde vanavond vragen van NOS-kijkers in een live-sessie op Facebook.

Macron is nu gekozen tot president, maar volgende maand wachten alweer nieuwe verkiezingen: de parlementsverkiezingen. En ja, die beloven spannend te worden, zegt Renout in antwoord op een kijkersvraag. "Het probleem is: Macron zit nog helemaal niet in het parlement. Hij heeft vorig jaar een nieuwe partij opgericht die nog niet in het parlement is vertegenwoordigd. De vraag is of Macron volgende maand genoeg goede kandidaten heeft voor die verkiezingen."

Omzeilen

Mocht het Macron dan niet lukken een meerderheid te halen, dan kan hij sommige maatregelen alsnog doorvoeren door het parlement te omzeilen. "Dat heeft de huidige socialistische regering ook al een paar keer gedaan", vertelt Renout.

"Hij heeft al aangekondigd dat hij sommige hervormingen, over de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, zelf doorvoert als het parlement dwarsligt. Maar als je het teveel doet, dan gaat het vreten aan het mandaat dat je van de kiezer hebt gekregen."

Iemand anders wil graag weten wat de nieuwe president wil doen voor het klimaat. Renout: "Bij het tweede deel van de campagne is het onderwerp echt wel ondergesneeuwd. Dat komt ook omdat Macron en Le Pen niet zo heel veel aandacht aan het klimaat hebben besteed in hun programma's."

"Macron heeft wel ideeën over het terugdringen van diesel of over CO2-uitstoot. Maar het zijn de toezeggingen die we ook kennen van andere politici. Hij is niet echt een voorloper op het gebied van het milieu."

Hervormen

Macron wil 60 miljard euro bezuinigen, maar hoe precies is onduidelijk. Tijdens de campagne zei hij er niet veel over. "Op de laatste pagina van zijn verkiezingsprogramma staat dat hij dat wil, maar niet wat hij wil doen", aldus Renout.

"Dat hebben we nagevraagd en dan gaat het om bezuinigingen op de gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen. Hele gevoelige punten, zeker voor de Fransen die nogal stakingsbereid zijn. Hij wil 120.000 ambtenarenposten schrappen. Ik verwacht een hete zomer. De vakbonden zijn zich denk ik vanavond al aan het voorbereiden."

De Europese relaties gaan Macron nauw aan het hart.

Correspondent Frank Renout

Verschillende vragen tijdens de Facebook Live gingen over de samenwerking tussen Frankrijk en Europa. "Macron heeft tijdens zijn campagne al gezegd dat hij direct naar Berlijn gaat om met Angela Merkel te praten", legt Renout uit. "Die Europese relaties gaan hem nauw aan het hart.

Hij wil ook echt investeren in Europa, de banden aanhalen met Duitsland. Tegelijkertijd wil hij de EU wel hervormen: hij wil meer democratie en hij vindt dat er meer moet worden geïnvesteerd in Europa. Hij kan de aangewezen man zijn om de EU een nieuwe impuls geven, zonder Groot-Brittannië."

Blijdschap bij een aanhanger van Macron

Nederland?

Voor wie de hoop heeft dat Macron snel naar Nederland komt: nee, zegt Renout. "Nederland is gewoon niet belangrijk. Als Nederlands journalist kom je hier ook maar heel moeilijk binnen, want je stelt niets voor als Nederland."

"Maar laten we niet vergeten dat Nederland een goede partner van Frankrijk is. Er wordt samengewerkt in Mali, in het Midden-Oosten, in de strijd tegen het terrorisme. De samenwerking is goed, maar voor Frankrijk is Nederland niet een belangrijke partner."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl