NOS
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: verdriet in Rotterdam en Macron wint verkiezingen

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Ontsteltenis bij de Feyenoord-supporters, na afloop van de verloren wedstrijd tegen Excelsior (3-0). Iedereen hield er rekening mee dat Feyenoord de landstitel zou pakken, maar de club was niet sterk genoeg om stadgenoot Excelsior te verslaan.

In de Rotterdamse binnenstad zocht een kleine groep voetbalsupporters na de wedstrijd de confrontatie met de politie. De mobiele eenheid reageerde met charges en de inzet van honden en een waterkanon, om de jongeren te verspreiden.

De eventuele huldiging van Feyenoord volgende week (bij winst tegen Heracles) komt niet in gevaar door de onlusten in de Rotterdamse binnenstad na de nederlaag, zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Rellen in Rotterdam na nederlaag Feyenoord bij Excelsior

De Fransen hebben de sociaal-liberaal Emmanuel Macron gekozen als hun nieuwe president. Hij wordt met 39 jaar de jongste president die Frankrijk ooit heeft gehad. Volgens de eerste betrouwbare prognoses heeft Macron ruim gewonnen van zijn tegenstander, de nationaliste Marine Le Pen.

De opkomst was met iets meer dan 74 procent beduidend lager dan bij de vorige presidentsverkiezingen vijf jaar geleden. Naar verwachting van de peilingbureaus is een recordaantal stemmen blanco of ongeldig uitgebracht.

In een toespraak zei Emmanuel Macron dat hij Frankrijk weer samen moet brengen en dat hij zich bewust is van de woede in het land.

AFP
Macron en zijn vrouw Brigitte Trogneux begroet met Franse en Europese vlaggen

In Rotterdam is zaterdag de moord op Pim Fortuyn herdacht, die vond vijftien jaar geleden plaats. Er waren meer mensen op de been dan voorgaande jaren. Het ging om honderden, misschien wel duizend mensen.

Er waren verschillende toespraken, onder meer van PVV-Kamerlid Martin Bosma en schrijver Leon de Winter. Ook werd voor de derde keer de Pim Fortuyn Prijs uitgereikt. Publiciste Ebru Umar kreeg de prijs uitgereikt door Rita Verdonk. De prijs is bedoeld voor iemand met ideeën die verwant zijn aan het gedachtegoed van Fortuyn.

Fortuyn herdacht in Rotterdam

In Eindhoven is zondagochtend een dode man op straat gevonden. De politie gaat uit van een misdrijf.

De politie kan nog niet vertellen hoe de man om het leven is gekomen. Het Eindhovens Dagblad schrijft dat, volgens omstanders, de man is doodgeschoten. Er zijn twintig rechercheurs op de zaak gezet.

SQ Vision
Omstanders en agenten in de buurt van de plek waar vanochtend een dode man werd gevonden in Eindhoven

Ze zegt zelf dat ze een engeltje op haar schouder had. Gerda, de caissière die net had afgerekend met een klant, loopt weg van haar kassa als een deel van het plafond instort.

De supermarkt kampte met een lekkage. Die was verholpen, maar voor de zekerheid controleerde iemand of er nog vocht achter het plafond zat en toen ging het mis. Niemand raakte gewond en de schade was snel hersteld.

Vrouw ontsnapt aan neerstortend plafond

Terreurgroep Boko Haram heeft 82 ontvoerde meisjes vrijgelaten. Dit hebben de Nigeriaanse autoriteiten zaterdagochtend vroeg bekendgemaakt.

"De meisjes zijn vrijgelaten na onderhandelingen met de regering", meldde een woordvoerder. In ruil voor de meisjes zijn vijf leden van Boko Haram vrijgelaten uit Nigeriaanse gevangenissen.

Schoolmeisjes vrijgelaten, maar niet echt vrij

In Eindhoven heeft zaterdag een tekstkar langs de weg gezorgd voor hilariteit bij voorbijgangers. Om de paar seconden verscheen de tekst 'send nudes' op de kar. Vermoedelijk was de kar gesaboteerd door een slimme grappenmaker, zegt de eigenaar, bouwbedrijf Heijmans.

Heijmans had de tekstkar neergezet om weggebruikers te attenderen op een gewijzigde verkeerssituatie. Maar voorbijgangers zagen dat die tekst om de paar seconden werd afgewisseld met het verzoek om naaktfoto's op te sturen.

Omroep Brabant - Pepijn Nagtzaam
Om de paar seconden verscheen de tekst 'send nudes' op de tekstkar

De komende dagen...

Maandag begint de zaak tegen voormalig tenniscoach Mark de J. Het OM verdenkt hem van de moord op zakenman Koen Everink. De J. ontkent in alle toonaarden.

Dinsdag gaan de inwoners van Zuid-Korea naar de stembus. Ze kiezen een opvolger van de afgezette president Park. Ze werd afgezet na een corruptieschandaal.

Woensdag beginnen de eindexamens voor scholieren op de middelbare school. Havo-leerlingen beginnen woensdag met scheikunde, het vwo begint met Nederlands. Op het vmbo starten de examens vanaf donderdag.

Donderdag staat Og3ne in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Kiev. De grote vraag is natuurlijk: halen ze de finale met hun liedje Lights And Shadows?

Niet alleen Og3ne, maar ook Ajax hoopt de finale te halen. Donderdagavond speelt de Amsterdamse ploeg de halve finale van de Europa League tegen Olympique Lyon.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl