Daniel Günther, kandidaat van de CDU in Sleeswijk-Holstein
NOS NieuwsAangepast

Nederlaag voor de SPD in Sleeswijk-Holstein

Bij deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein heeft de sociaal-democratische SPD van Martin Schulz een nederlaag geleden. Anders dan de peilingen voorspelden is de CDU van bondskanselier Merkel met 32 procent (+1,2) de grootste partij geworden. De SPD is op 27,2 procent uitgekomen (-3,2). Geen van de peilbureaus had dit voorzien.

Het is een "bittere nederlaag voor de SPD", zegt de partijvoorzitter in Sleeswijk-Holstein. Het is ook een klap voor Martin Schulz, van wie gedacht werd dat hij de partij opnieuw tot betere verkiezingsresultaten zou kunnen brengen. Daar leek het in de peilingen even op, maar het is dus de vraag of dat gaat lukken.

In de belangrijkere deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar volgend weekend verkiezingen zijn, staat Merkels partij er ook beter voor dan veel mensen dachten.

De liberale FDP is in Sleeswijk-Holstein de grote winnaar. De partij klom van 8,2 naar 11,5 procent. Landelijk haalt de FDP vooralsnog de kiesdrempel van 5 procent niet.

Visrokerijen

Correspondent Jeroen Wollaars: "Van Schulz werd veel verwacht, maar hij blijkt het niet waar te kunnen maken. Deels komt dat omdat hij onzichtbaar is: hij heeft geen podium zoals Merkel. En terwijl zij wereldpolitiek bedrijft, en met Poetin en Erdogan spreekt, bezoekt hij visrokerijen op het Duitse platteland. Daarnaast lijkt zijn lievelingsthema "sociale rechtvaardigheid" minder populair dan het veiligheidsthema waar Merkels partij op hamert."

De kans dat bondskanselier Merkel in het najaar na de landelijke verkiezingen aan haar vierde ambtstermijn kan beginnen, lijkt na de uitslag in Sleeswijk-Holstein groter geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl