NOS NieuwsAangepast

Kaplan: macht verschuift naar Indische Oceaan

Door buitenlandredacteur Tom Laarhoven

Robert Kaplan, één van Amerika's invloedrijkste en controversiële publicisten over internationale betrekkingen, heeft een nieuw werkveld aangeboord: de Indische Oceaan.

In zijn nieuwste boek 'Moesson: De Indische Oceaan en de toekomstige wereldmachten' ziet Kaplan het machtscentrum verschuiven van Europa en de Atlantische Oceaan naar de Indische Oceaan en de landen die eraan liggen. De wereldgeschiedenis van de 21ste eeuw zal zich hier voltrekken, stelt Kaplan.

Om dat te bewijzen reisde hij naar de landen waar de moessonwinden een belangrijke rol spelen, van Oman tot Indonesië, en beschrijft hij hoe deze landen zich ontwikkelen.

China

De belangrijkste opkomende macht in het gebied is natuurlijk China. "China is het enige land dat groot genoeg is om een regionale hegemoon te worden", zo zegt Kaplan. En daarom is het verstandig om de opkomst van China met enig wantrouwen te benaderen. "China's economische macht breidt zich razendsnel uit en waarom zouden ze dat dan ook niet militair willen doen?"

Als tegenwicht geldt de ontwikkeling van India als regionale grootmacht. In Kaplans ogen is India de natuurlijke partner van de Verenigde Staten om de groeiende invloed en macht van China een beetje te beteugelen.

Aandacht

Europa blijft in Kaplans analyse achter: "Europa is de grootste economie van de wereld en de grootste handelspartner van Azië. Maar invloed heeft het amper in Azië, want de economische macht wordt niet ondersteund door militaire macht."

In Kaplans visie heeft Europa lange tijd geprofiteerd van de bescherming van Amerika, zonder zelf te investeren in het militaire apparaat. Nu de VS zijn aandacht verlegt naar de Indische Oceaan en het Verre Oosten, zal dat een probleem worden: "Europa doet niets, militaire uitgaven gaan naar beneden, terwijl ze omhoog moeten gaan. Dat gaat voor spanningen zorgen tussen de VS en Europa."

Evenwicht

Kaplan verwacht niet dat de machtsverschuiving naar landen als India en China zonder slag of stoot zal gaan. Maar hij is niet "al te pessimistisch". Kaplan ziet genoeg aanknopingspunten dat er een complexe machtsverhouding ontstaat, waarbij landen als China, India, Japan, Indonesië en de Verenigde Staten elkaar in evenwicht weten te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl