NOS NieuwsAangepast

In de Fillonwijk stemmen ze nu Macron, maar met tegenzin

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

Het 16de arrondissement van Parijs is het duurste, welvarendste deel van de stad. Het stadhuis in deze wijk ziet eruit als een klein paleis. Vandaag zijn in de salons met geboende parketten op de eerste verdieping drie stembureaus ingericht.

Hier stemde bij de eerste ronde 70 procent van de kiezers op Francois Fillon, de kandidaat van conservatief-rechts Frankrijk. Macron en Le Pen deden het heel slecht. Beiden hopen vandaag veel van die Fillon-kiezers achter zich te krijgen.

De procedure is anders dan in Nederland. Hier geen potlood of stemcomputer, maar voorgedrukte briefjes met de namen van de kandidaten erop, en bruine enveloppen. Kiezers moeten bij binnenkomst beide briefjes oppikken, en gaan daarmee het stemhokje in om het juiste papiertje in de envelop te stoppen. Het briefje dat ze niet gebruiken gooien ze zelf weg of laten ze liggen.

  • NOS/Mattijs van de Wiel
  • NOS/Mattijs van de Wiel
  • NOS/Mattijs van de Wiel

De opkomst is vanochtend minder groot dan twee weken geleden bij de eerste ronde, vertelt de voorzitter van het stembureau. "Het enthousiasme om te stemmen is minder groot, en het enthousiasme voor de twee overgebleven kandidaten is nog lager. Ik heb blanco gestemd", zegt een dame. "De kandidaten bevallen me allebei niet."

Niet iedereen wil zijn keuze verklappen. Degenen die het wél willen doen hebben allemaal op Macron gestemd. Soms om principiële redenen. "Het is heel belangrijk om extreem-rechts tegen te houden", zegt een dame. "We moeten laten zien dat Frankrijk een open en vreedzaam land is."

Macron versus Le Pen: de inhoud

Europa is voor veel kiezers een belangrijk argument. Le Pen is tegen de Europese Unie. "Het gaat hier om Europa, dan is er toch geen andere keus?", zegt een oudere man. "Bovendien is het economische programma van Le Pen rampzalig."

Ze stemmen Macron, maar dat doen ze soms met grote tegenzin. "Het is een moeilijke keuze, maar we moeten redelijk blijven", zegt een man. "Ik stem Macron, maar ik doe dat niet van harte. De rede heeft het vandaag gewonnen van het hart."

Vooral oudere dametjes willen vaak niet zeggen op wie ze gestemd hebben. "Dat is toch geheim, meneer!"

Niemand zegt hier hardop dat hij of zij op Le Pen stemt in deze tweede ronde. Maar het gebeurt wél, ook hier. Dat blijkt als je in de grote papieren zak naast de stemhokjes kijkt. De vuilniszak voor niet-gebruikte stembriefjes. Daarin liggen ook, zichtbaar, de briefjes met de naam Macron erop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl