Etappezege en roze voor Greipel

Dubbelslag Greipel in tweede etappe Giro

André Greipel heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto-Soudal was na 221 kilometer van Olbia naar Tortoli de sterkste in een massasprint. Hij nam ook de roze leiderstrui over van Lukas Pöstlberger.

Net als in de openingsrit waren er vijf vroege vluchters en net als in de openingsrit liep de voorsprong op tot 7 minuten. Daniel Teklehaimanot was opnieuw van de partij.

Weer bergkoning

De Eritreeër van Dimension Data bleef het peloton net voor op de top van de tweede klim, de Genna Silana, en pakte in de heuvelachtige rit genoeg punten om de blauwe bergtrui te bemachtigen. Twee jaar terug droeg hij in de Tour ook al de bergtrui.

Direct na 't tweede en laatste colletje zat de vlucht erop en ging het 47 kilometer lang in dalende lijn naar de meet.

1/1André Greipel trekt zijn eerste roze trui aan AFP

In de sprint was Caleb Ewan prompt kansloos toen zijn voet van zijn pedaal schoot in een gevecht om een goede positie met de Colombiaan Fernando Gaviria. De Australiër van Orica-Scott liep een podiumplaats mis, maar werd nog wel negende.

Eerste roze trui

Greipel bleef in de massasprint de Italiaan Roberto Ferrari en de Belg Jasper Stuyven voor. Het is voor Greipel zijn zevende ritzege in de Giro, maar pas zijn eerste roze trui.

1/3Greipel: hebben ons doel bereikt
2/3Tankink: missie geslaagd, vandaag dan
3/3Hofland: bijna perfecte trein

Klassementsrenner Ilnoer Zakarin van Katusha deed slechte zaken. De Rus raakte door materiaalpech achterop in de finale, had op 3 kilometer van de meet 30 seconden achterstand, naderde het peloton, maar slaagde er niet in terug te komen. Hij finishte op 20 seconden.

Steven Kruijswijk kwam in dezelfde tijd als Greipel binnen, als 25ste en ook Tom Dumoulin (31ste) en Bauke Mollema (32ste) finishten in de eerste groep. Twan Castelijns kwam als 195ste en laatste over de streep op 12.49 van de ritwinnaar.

Tweede etappe NOS

De samenvatting van de tweede etappe van de Giro d'Italia is te zien in het Sportjournaal om 18.50 uur en Studio Sport om 23.30 uur, op NPO 1. Vanaf maandag is er, zoals op elke doordeweekse dag, om 19.25 uur weer een Giro Journaal.