Bert van Marwijk toont in 2012, tien jaar na dato, de UEFA Cup aan het Feyenoord-publiek
NOS VoetbalAangepast

Vijftien jaar later krijgt Van Marwijk eindelijk een opvolger

Bert van Marwijk is al ontelbare keren herinnerd aan 2002, het jaar dat Feyenoord met de UEFA Cup voor het laatst een grote prijs won. Na zondagmiddag heeft hij, normaal gesproken, een opvolger, als Giovanni van Bronckhorst met de Rotterdamse club landskampioen wordt. Na achttien jaar is Feyenoord dan weer de beste van Nederland.

De voormalig bondscoach leeft mee met zijn oude club. "Ik heb daar vijf jaar gewerkt, dus ik gun het Feyenoord heel erg. Die supporters, die zijn zo ongelooflijk enthousiast, dat is alleen maar mooi."

Van Marwijk: een dubbele prijs is in Nederland veel gevraagd

Van Marwijk kreeg zeventien jaar geleden de zware taak om Leo Beenhakker op te volgen, de man die Feyenoord vlak daarvoor de veertiende en vooralsnog laatste landstitel had bezorgd.

Onder leiding van Van Marwijk pakte Feyenoord een Europese hoofdprijs, terwijl het in Nederland overal net naast greep. In de competitie eindigde de club drie keer als derde en een keer als tweede.

Liever Europese prijs dan landstitel

"Het is makkelijk om naar excuses te zoeken, maar het jaar dat we de UEFA Cup wonnen, en ook daarna, heeft die cup ons parten gespeeld. Met name qua blessures", vertelt Van Marwijk.

"Je merkt het ook aan Ajax die nu zeggen: liever een Europese prijs dan de landstitel. Een dubbele prijs winnen, dat is wel heel veel gevraagd van een Nederlands team."

Bert van Marwijk in 2008 met de KNVB-beker. Naast hem aanvoerder Giovanni van Bronckhorst

Bewondering

In zijn tweede periode bij Feyenoord won Van Marwijk de KNVB-beker (2008). Van Bronckhorst was destijds aanvoerder. De huidige bondscoach van Saoedi-Arabië volgt de carrière van van zijn voormalig pupil met veel bewondering.

"Zijn beste eigenschap is dat hij nog precies hetzelfde is. Hij heeft vorig jaar een ongelooflijk moeilijke periode gekend. Hij heeft dat overleefd, en ik denk dat hij daar veel sterker van geworden is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl