Demonstranten lopen langs de pastorie, de pastoor laat zich niet zien Noël van Hooft

Begrafenissen niet in de kerk, maar in het café. Ruzie met het koor, de koster en vrijwilligers. En een stille tocht om de kerk.

Normaal is er weinig aan de hand in Reusel, een Brabants dorp op een half uurtje rijden van Eindhoven en een steenworp afstand van België, maar nu rommelt het er.

Er liggen petities klaar en een stapel formulieren om de kerkmachtiging in te trekken. Aanleiding voor de onrust de pastoor. Hij is rechtlijnig, lichtgeraakt, koppig en deinst er niet voor terug kerkgangers te kwetsen. Hij moet weg, zegt Frank Rovers.

'Te gek'

Hij organiseert vandaag een stille tocht in protest om de pastoor weg te krijgen: "Het is te gek", zegt Rovers. "Alle koren zijn weg, 35 vrijwilligers zijn weg, zelfs de overledenen mijden de kerk. Begrafenissen worden gehouden in het café om de hoek."

Al zes jaar leidt pastoor Van Roosmalen de parochie Sint Clemens in Reusel-De Mierden. Daarvoor was hij de baas in Waalwijk, waar kerkgangers in 2006 al om zijn vertrek riepen. In Reusel komt de pastoor opnieuw in de problemen.

Zo 'gijzelde' hij ooit een mariabeeld van een verzorgingshuis en maakt hij ruzie met het koor en de koster. "Er zijn de afgelopen tijd 30 mensen overleden in Reusel. De pastoor heeft zegge en schrijve 3 diensten gedaan", zegt Rovers. "Ze mijden de kerk, omdat ze niets met die man te maken willen hebben."

Voor Rovers is de strijd persoonlijk. Toen zijn schoonmoeder overleed, wilde ze graag samen met haar eerder overleden man gecremeerd worden. Die moest daarvoor worden opgegraven. "Alles was gecheckt en gedubbelcheckt," zegt Rovers, die er een speciaal bedrijf voor had ingeschakeld.

'Geschoffeerd'

"De pastoor wist ervan, maar toen de mannen 's ochtends vroeg begonnen, stormde hij de begraafplaats op", vertelt Rovers. "Daar lusten de honden geen brood van, zoals hij tekeer ging. Hij heeft ze compleet geschoffeerd", zegt Rovers.

Rovers mailt boos met het bisdom in Den Bosch. De bisschop belt persoonlijk terug, maar van een vertrek van de pastoor komt het niet.

Zelf komt Rovers niet in de kerk: "Mensen vragen dan waarom ik dit doe, maar ik kan hier twaalfduizend mensen mee helpen. Daarom doe ik het."

'Ik kom niet voor de pastoor'

Op de vrijdagavond dat verslaggever Paul Sanders in Reusel is, zitten er zo'n dertien mensen in de kerk. Deze kerkgangers herkennen zich niet in de ophef: "Er zullen best dingen zijn voorgevallen, maar daar hebben wij geen weet van", zegt een van hen. "Ik kom hier niet voor de pastoor, ik kom voor mijn geloof. Het maakt mij niet uit wie er op de kansel staat. Anderen blijven weg, omdat hij pastoor is, maar ik niet."

De pastoor wilde niet reageren op de stille tocht. In een reactie zegt het bisdom dat beide partijen "als christenen de opdracht hebben om tot verzoening te komen." Dat gesprek heeft het bisdom ook willen opzetten, maar Rovers zou dat hebben geweigerd. Een eventueel vertrek van de pastoor is volgens het bisdom niet aan de orde.

STER reclame