EPA

De Hongaarse regering heeft het aftreden geëist van Frans Timmermans, de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie. Minister Szijjarto van Buitenlandse Zaken vindt dat de positie van Timmermans onhoudbaar is geworden omdat hij premier Orbán in verband heeft gebracht met antisemitisme.

Timmermans reageerde woensdag in een interview met Die Zeit op uitspraken van Orbán. Die had de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros een "Amerikaanse speculant" genoemd, iets wat volgens Die Zeit riekt naar antisemitisme. "Zo heb ik dat ook begrepen en ik ben daarover verontwaardigd", zei Timmermans vervolgens.

Lafaard

Dat is Orbán en Szijjarto in het verkeerde keelgat geschoten. De minister noemt Timmermans een lafaard en zegt dat Hongarije meer tegen antisemitisme doet dan elk ander EU-lid. "Als een functionaris van de EU een lidstaat zo ernstig beledigt over dit onderwerp, kan diegene niets anders doen dan opstappen."

Hij voegde toe dat de Hongaarse regering grote problemen heeft met het handelen van Soros, maar "dat dit niets te maken heeft met Soros' achtergrond of religie". De 86-jarige Soros is Joods en wist tijdens de Tweede Wereldoorlog uit handen van de nazi's te blijven.

Ramkoers

In een reactie zegt een woordvoerster van de Europese Commissie dat Timmermans Orbáns karakterisering van Soros als een provocatie zag. Ze heeft ook een advies voor de Hongaren. "In het algemeen is het beter als men zulke dubbelzinnige uitdrukkingen niet meer gebruikt. Dan kunnen er ook geen misverstanden ontstaan."

Timmermans is niet van plan om op te stappen, zegt zijn woordvoerster.

Timmermans en Orbán liggen al langer op ramkoers. De Eurocommissaris heeft onder meer felle kritiek geuit op het Hongaarse plan om een nieuwe onderwijswet aan te nemen. Die zou tot gevolg hebben dat de Central European University in Boedapest, die wordt gefinancierd door Orbáns vijand Soros, de deuren moet sluiten. Ook over het asielbeleid en de positie van minderheden bestaan grote meningsverschillen tussen Boedapest en Brussel.

STER reclame