‚ÄčKabinet werkt niet mee aan Turks referendum doodstraf

ANP

De Nederlandse regering wil niet dat Turkse Nederlanders in ons land kunnen stemmen over de doodstraf in Turkije. "Zoiets willen wij hier niet en willen wij hier ook niet faciliteren", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. De woordvoerder benadrukt dat er nog geen voorstel voor een dergelijk referendum ligt.

De Turkse president Erdogan had bij het referendum over de nieuwe grondwet, in april, aangekondigd dat hij nu de doodstraf wil invoeren. Ook daar zou dan een referendum over komen. In april waren er stembureaus in veel Europese landen voor de Turken die daar wonen.

Duitsland en Oostenrijk

Eerder vandaag liet Duitsland weten een Turkse stemming over de doodstraf niet acceptabel te vinden. Nederland is het daar dus mee eens, net als Oostenrijk. Ook de regering in Wenen wil niet dat Turken in Oostenrijk kunnen stemmen over de doodstraf in Turkije.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder vandaag al weten dat "er geen twijfel is over waar Nederland staat met betrekking tot de doodstraf: de invoering van de doodstraf zou een breuk zijn met de Europese waarden en is niet verenigbaar met het lidmaatschap van de Europese Unie en de Raad van Europa."

Mocht het voorstel vanuit Turkije voor een referendum er komen, dan zal Nederland bekijken welke stappen er moeten worden genomen, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.