Reuters
NOS NieuwsAangepast

Kiev: het einde van de regenboog?

Oekraïne staat niet bekend als een bijzonder homovriendelijk land, maar met het Eurovisie Songfestival in aantocht wilde de gemeente Kiev het imago graag verbeteren. Daarom werd besloten een monument uit de Sovjettijd in de kleuren van de regenboog te schilderen.

Inmiddels is het monument voor de broederschap tussen Russen en Oekraïners bijna helemaal 'ingekleurd'. Maar op het laatste moment is het project stilgelegd wegens protesten.

Homopropaganda

Het schilderwerk is bijna klaar, alleen boven in het midden is nog een stuk kaal. En dat zal waarschijnlijk zo blijven. De nationalistische partij "Rechtse Sector" hield vorige week een protest bij de boog. In een verklaring noemt de partij de regenboog een symbool van "homopropaganda", en het zou gericht zijn tegen de "Oekraïense waarden."

Oekraïne heeft pas twee jaar geleden de discriminatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (lhbt) verboden. Premier Grojsman zei bij de stemming in het parlement dat "God verhoede" dat het land het homohuwelijk in zou voeren.

'Celebrate Diversity'

Oekräine organiseert dit jaar het Songfestival, het motto is 'Celebrate Diversity'. De eerste halve finale is op 9 mei. Veel mensen zijn wél blij met de regenboogkleuren; ze hopen dat de kleuren erop blijven tot de Gay Pride. Die is in Kiev op 18 juni.

Na het protest van de nationalisten heeft burgemeester Vitali Klitsjko een compromis voorgesteld: het laatste stuk, dat sinds de protesten nog kaal is, zal worden beschilderd in een "traditioneel Oekraïens patroon".

Jennifer Boyer/Flickr/CC BY 2.0
Het monument is van titanium

De "Boog voor de vriendschap der volkeren" werd in 1982 gebouwd om de broederschap van Russen en Oekraïners in de Sovjet-Unie te vieren. Het monument is van titanium, 50 meter hoog, en vanuit veel plaatsen in de stad te zien.

Vorig jaar kondigde de regering aan het af te breken, want de verhouding tussen Moskou en Kiev is door de annexatie van de Krim zwaar op de proef gesteld. Maar de boog staat er nog steeds en kan misschien nog langer overleven dankzij zijn nieuwe kleuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl