Veel interesse voor afscheidsdag afgedankt regeringsvliegtuig

Aangepast op
Het regeringstoestel PH-KBX ANP

Fans van het koningshuis en van vliegtuigen kunnen 3 juni hun hart ophalen. Het regeringstoestel Fokker PH-KBX waarin koning Willem-Alexander regelmatig vloog, is verkocht. Daarom geeft het ministerie geïnteresseerden de kans om het toestel een laatste keer te bekijken.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu lanceerde vanochtend een speciale site waarop maximaal 3000 mensen zich konden aanmelden. Omdat de teller rond 14.00 uur al op 2700 inschrijvingen stond, is besloten om het aantal plekken uit te breiden naar 3700.

Mensen die zich hebben aangemeld kunnen volgende maand op vliegbasis Woensdrecht langs het toestel lopen. Inschrijven kan tot 15 mei, maar waarschijnlijk zijn alle plekken dan al vergeven.

De fans kunnen de KBX, vernoemd naar koningin Beatrix, niet van binnen bekijken. Volgens het ministerie is dat niet mogelijk omdat het toestel is verkocht. Wel is er een kleine tentoonstelling te zien met beelden van de binnenkant, zodat bezoekers een idee kunnen krijgen van hoe het eruitziet.

89 miljoen euro

De KBX doet al meer dan 20 jaar dienst als vervoermiddel voor het Koninklijk Huis, de minister-president en ministers. Omdat het toestel verouderd was, werd het van de hand gedaan. De nieuwe eigenaar is de Australische luchtvaartmaatschappij Alliance Airlines, dat het toestel voor 3,7 miljoen euro heeft overgenomen.

De vervanger van de KBX is een Boeing 737 Business Jet. Het kabinet besloot vorige maand dat toestel voor 92,7 miljoen euro te kopen. Dit regeringsvliegtuig zal niet de naam van de koning dragen, maar heet de PH-GOV. PH staat voor Nederland, GOV voor het Engelse woord 'government', dat regering betekent.

De komende twee jaar zal de regering en het koningshuis het zonder eigen vliegtuig moeten doen. De PH-GOV wordt begin 2019 opgeleverd.