Premier Theresa May op campagne voor de Conservatieven in de plaats Mevagissey, in Zuid-West Engeland AFP

De Conservatieve partij van premier Theresa May blijft goed scoren. In de Britse peilingen staat haar partij op 46 procent van de stemmen, tegenover 27 procent voor de belangrijkste concurrent Labour.

Het is daarom interessant om te zien hoe de Conservatieven het vandaag doen. In delen van Groot-Brittannië zijn gemeenteraadsverkiezingen en sommige steden kiezen een burgemeester.

Op campagne in Groot-Brittannië

Normaal gesproken scoort de oppositie bij dit soort tussentijdse verkiezingen altijd goed, maar alles wijst erop dat het aantal gemeenteraadsleden van de Conservatieven flink zal uitbreiden en Labour juist behoorlijk zal inleveren.

North East Derbyshire

In het kiesdistrict North East Derbyshire is Labour al sinds 1935 de grootste partij. Net als in veel typische Labour-districten in het noorden en midden van Engeland, kregen de Conservatieven daar onder premier Margaret Thatcher een zeer slechte naam. Onder Thatcher verdween veel industrie en kwam er weinig voor in de plaats.

North East Derbyshire NOS / Tim de Wit

Maar in de aanloop naar de verkiezingen op 8 juni lijken de Conservatieven in dit district ineens de grootste partij te worden. Barry Lewis, gemeenteraadslid voor de Tories, voert vol vertrouwen campagne in dorpen waar hij normaal amper aandacht aan besteedde.

"We merken dat mensen in typische Labour-gebieden zeggen dat ze niet langer op Labour, maar op de Conservatieven zullen stemmen. Ook mensen waarvan wij het nooit hadden verwacht."

Ik vind Jeremy Corbyn helemaal niks. Het is geen leider, hij slaat alleen maar onzin uit.

Jen

Samen met enkele vrijwilligers trekt hij langs de deuren in het dorp Ashover om folders uit te delen en met kiezers te praten. Als hij de tuin inloopt van de gepensioneerde Jen, vraagt hij voorzichtig hoe zij verwacht dat Labour het gaat doen hier. "Slecht", zegt ze, terwijl ze haar duim omlaag steekt.

"Ik vind Jeremy Corbyn helemaal niks. Het is geen leider, hij slaat alleen maar onzin uit." Wie ze dan wel een leider vindt? Theresa May. Als Lewis de tuin uitloopt, is hij verbaasd: "Dit is typisch zo'n straat waar ze altijd Labour stemden."

Barry en Jen NOS / Tim de Wit

Wat de sociaaldemocraten parten speelt, is de brexit. Labour voerde in de aanloop naar het referendum campagne voor remain, in de EU blijven. Maar juist de Labour-kiezers in deze traditionele Labour-gebieden stemden in veel gevallen voor leave.

Sterker nog, in 420 van de 650 Britse kiesdistricten koos een meerderheid van de kiezers voor de brexit. "Mede dankzij de Labour-stemmers is brexit er gekomen , zegt Brian trots terwijl hij zijn raamkozijn schildert. En nu zullen er velen tactisch stemmen op iemand die brexit ook gaat uitvoeren. Theresa May dus."

Brian NOS / Tim de Wit

Politicoloog Simon Hix ziet dat de Conservatieven alles op alles zetten om juist dat soort kiesdistricten binnen te slepen. "Onder Theresa May zijn de Conservatieven wat naar links opgeschoven als het gaat om hun economische plannen. En tegelijk maakt zij zich wel hard voor het terugdringen van immigratie. Dat is precies wat ze in deze traditionele Labour-districten willen horen."

Ideaal moment

En daarnaast kan May rekenen op veel Britten die bij de vorige verkiezingen nog op de anti-EU-partij UKIP stemden. "Hun rol is sinds het referendum min of meer uitgespeeld. Er woedt een hevige interne strijd. UKIP-stemmers willen een premier die betrouwbaar is en van brexit een succes maakt, dus ook zij zullen massaal op May stemmen."

De Conservatieven voeren campagne NOS / Tim de Wit

Dat kan ervoor zorgen dat de Conservatieven een gigantische overwinning kunnen boeken op 8 juni, precies zoals May voor ogen had toen ze twee weken geleden onverwacht de verkiezingen aankondigde. "Het zou zo maar kunnen dat ze een meerderheid van tussen de 100 en 150 zetels boekt", zegt Hix. Nu heeft ze een meerderheid van 17.

May kan de oppositie enorm veel pijn doen.

Barry Lewis

"Het is een ideaal moment om verkiezingen te organiseren. De gevolgen van brexit zijn nog niet overal helder en voelbaar, ze kan de oppositie enorm veel pijn doen en haar eigen mandaat flink verstevigen." En dus trekt Barry Lewis met een brede grijns naar de volgende voordeur. Op weg naar de eerste Conservatieve overwinning in North East Derbyshire in 82 jaar.

STER reclame