Brandweermensen bij het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel ANP

De man die door de politie is opgepakt voor het perazijnzuur-incident in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is een inhuurkracht van het ziekenhuis. Hij vervoerde het vat met ontsmettingsmiddel. Een medewerker en een patiënt die in aanraking kwamen met de stof liggen op de intensive care. Hun toestand is zorgelijk, ze worden beiden beademd, zegt IJsselland-bestuursvoorzitter Peter Draaisma.

Volgens het ziekenhuis zijn de twee ernstig gewonden niet in levensgevaar. In totaal zijn zeventien mensen in contact gekomen met de stof, onder wie een patiënt die al gevoelig was voor luchtwegirritaties.

Penetrante geur

De vervoerder van het perazijnzuur werd door de politie in zijn woning in Gouda opgepakt. Hij is via een uitzendbureau bij de transportdienst van het ziekenhuis terechtgekomen. Met dat uitzendbureau doet het ziekenhuis al jaren zaken, zegt Draaisma. Het lijkt erop dat de man vanochtend het incident met perazijnzuur heeft veroorzaakt en vervolgens naar huis is gegaan zonder iemand te waarschuwen.

Volgens Draaisma werd het incident rond 08.30 uur ontdekt door de penetrante geur die de stof verspreidde. Een vat met een paar liter perazijnzuur was gaan lekken en de stof lag open en bloot op de grond van een magazijn. Gevreesd werd dat de transporteur ook onwel was geworden, maar een zoekactie in het ziekenhuis naar hem leverde niets op.

De politie pakte hem later thuis op en onderzoekt of er opzet in het spel is. Een politiewoordvoerder zegt dat het verhoor van de man en het onderzoek in het ziekenhuis nog gaande zijn.

Ik vind dit heel ernstig. We kwamen er laat achter omdat degene die het incident veroorzaakte het niet meldde. Het zuur heeft zich kunnen verspreiden en het heeft wel het hele ziekenhuis op z'n kop gezet.

Peter Draaisma, bestuursvoorzitter IJsselland Ziekenhuis

De eerste prioriteit voor het ziekenhuis was de veiligheid van patiënten en medewerkers, benadrukt Draaisma. Daarom werd direct na het incident besloten om twee afdelingen boven het magazijn te ontruimen en een patiëntenstop in te stellen.

Draaisma zegt zeer geschrokken te zijn. "Ik vind dit heel ernstig. We kwamen er laat achter omdat degene die het incident veroorzaakte het niet meldde. Het zuur heeft zich kunnen verspreiden en het heeft wel het hele ziekenhuis op z'n kop gezet. En ik wil niet overdrijven, maar de getroffen patiënten die we op de ic hebben liggen, daar zijn wij wel zeer van geschrokken."

STER reclame