De agente gaf beveiligde informatie door Politie
NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

Cel voor agente die informatie doorspeelde

Een 34-jarige politieagente uit Arnhem is veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, voor het schenden van haar ambtsgeheim. Haar 69-jarige (ex-)stiefvader kreeg dezelfde straf.

De inmiddels ontslagen agente heeft meerdere keren informatie opgevraagd uit politiesysteem en deze doorgespeeld aan haar stiefvader, meldt Omroep Gelderland. Hij bracht vervolgens verdachten in een groot strafonderzoek op de hoogte.

De agente zocht informatie op over een hennepkwekerij in Epe, waar de politie een inval had gedaan. Ook trok ze kentekens na. In een geval zou ze hebben gecheckt of de politie mogelijk een peilbaken onder een auto had geplakt.

Hennepteelt

Het lek kwam naar boven bij een onderzoek naar grootschalige hennepteelt en witwassen, waarbij een growshop in Velp een sleutelrol vervulde. De politie plaatste opnameapparatuur in de growshop en ving een aantal gesprekken op. Daaruit bleek dat er informatie werd gelekt.

De agente vroeg de vertrouwelijke gegevens op vanaf haar politie-blackberry, waarmee ze onder andere processen-verbaal kon bekijken. Tussen 2011 en 2014 zocht de agente 48 keer naar informatie over verdachten uit het henneponderzoek, zonder dat ze daar een goede reden voor had.

Oneervol ontslagen

Volgens de rechtbank heeft de vrouw misbruik gemaakt van haar functie en het vertrouwen in de politie beschaamd. De rechter hield er rekening mee dat de agente oneervol is ontslagen. Daarnaast is haar zeven maanden oude baby ongeneeslijk ziek en heeft het kind een levensverwachting van maar een paar jaar. Toch vond de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend.

De straf van de rechtbank valt veel hoger uit dan de eis. De officier van Justitie eiste eerder 180 uur werkstraf.

STER reclame