Ook Gullit bijna akkoord met KNVB

Aangepast
Ruud Gullit EPA

Ruud Gullit is naar eigen zeggen zo goed als rond met de KNVB om de functie van assistent-bondscoach te gaan vervullen. De oud-international moet Dick Advocaat, die gisteren meldde dat hij nagenoeg rond is met de Nederlandse voetbalbond, gaan bijstaan om Oranje naar het WK in Rusland te leiden.

In een reactie laat Gullit weten dat het de goede kant op gaat. "Alleen nog puntjes op de i. Wanneer ik begin, hangt ook af van wanneer Dick (Advocaat, red.) instapt."

Het is voor Gullit, oud-trainer van onder meer Feyenoord en Chelsea, de tweede klus bij de KNVB. In de periode 2003-2004 had hij Oranje onder 21 onder zijn hoede. Voor Advocaat wordt het zijn derde ambtstermijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1994: Gullit bedankt voor WK onder Advocaat

Vijf clubs

Gullit had tot nu toe vijf clubs onder zijn hoede. Hij startte zijn trainerscarrière als trainer/speler van Chelsea. Daarmee haalde hij gelijk zijn eerste en enige prijs als coach; in 1997 won hij als eerste Nederlandse trainer de FA Cup.

Na zijn verrassende ontslag bij Chelsea, in 1998, was Gullit een jaar lang de baas bij Newcastle United. Met die ploeg bereikte hij de finale van de FA Cup, maar mede door een slechte verstandhouding met aanvoerder Rob Lee en clubicoon Alan Shearer stapte Gullit na vijf duels in zijn tweede seizoen op.

Ruud Gullit als speler van Chelsea in duel met Dennis Bergkamp (Arsenal) ANP Pro Shots

Na vier jaar zonder club kwam hij in dienst bij Oranje onder 21, waar hij na een jaar vertrok om bij zijn oude liefde Feyenoord aan de slag te gaan. Daar stapte hij na één seizoen en een teleurstellende vierde plaats in de eredivisie op.

Opnieuw verdween Gullit enkele jaren van het voetbalveld om in 2007 te tekenen bij Los Angeles Galaxy waar hij samenwerkte met onder anderen David Beckham. In 2011 was hij korte tijd trainer van Terek Grozny.

STER Reclame