ANP
NOS Nieuws Binnenland Economie Aangepast

Lease-rijders kiezen vaker voor vieze auto

De CO2-uitstoot van nieuwe lease-auto's neemt voor het eerst in jaren weer toe. Lease-auto's die afgelopen jaar zijn aangeschaft stoten 10 procent meer uit dan auto's die in 2015 zijn verkocht.

Leaserijders kiezen minder vaak voor een auto met een stekker en weer eerder voor auto's met een benzine- of dieselmotor. Dat doen ze omdat de belastingvoordelen voor hybride-autos zijn versoberd. Vanaf 1 januari 2016 zijn er minder auto's die vallen onder een laag bijtellingstarief. Vanaf dit jaar geldt het lage bijtellingstarief alleen nog voor volledig elektrische auto's.

De uitstoot van nieuwe lease-auto's ligt nu weer rond het niveau van 2013.

CO2-uitstoot per kilometer

jaaruitstoot nieuwe auto's 
2012116 gram
2013104 gram
201499 gram
201592 gram
2016101 gram

Stichting Natuur en Milieu vreesde al dat de uitstoot zou toenemen nu de bijtellingsregelingen zijn versoberd.

"Dit is precies de reden dat wij pleiten voor de fiscale stimulering van zuinige auto's. Bij afschaffing hiervan vervuilt het wagenpark direct", zegt Geertje van Hooijdonk van Natuur en Milieu.

Ze wijst erop dat de leaseauto's die nu worden aangeschaft over een aantal jaar als tweedehands worden verkocht. "Dit is funest om aan de afspraken uit het klimaatakkoord in Parijs te voldoen. We vragen de overheid daarom om zuinige auto's te blijven stimuleren", aldus Van Hooijdonk.

Leaseplan denkt dat de opkomst van benzine- en dieselauto's tijdelijk is en verwacht dat de komende jaren de elektrische auto's gaan oprukken.

STER reclame