Honderden Rohinya-vluchtelingen in Myanmar moeten, weer, helemaal opnieuw beginnen. Hun opvangkamp is in brand gestoken.

'Vrees voor weer een golf van geweld tegen Rohingya's in Myanmar'

De situatie voor de islamitische minderheid de Rohingya is al maanden verschrikkelijk in Myanmar. Er wordt gevreesd dat het bezoek van een haat-predikende boeddhistische monnik de situatie nog erger gaat maken. "Dit is echt een man waar je voor uit moet kijken", vertelt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal.

De monnik, Ashin Wirathu, is de spirituele leider van de anti-moslimbeweging in Myanmar. Hij bezoekt binnenkort Rahkine, een regio in Myanmar die vooral wordt bevolkt door Rohingya's. "Wirathu roept al jaren op tot actie tegen moslims in Myanmar", gaat Maas verder. "Hij wordt ook wel 'het gezicht van de boeddhistische terreur genoemd'."

In 2012 stond de man aan de basis van een demonstratie die erop uitliep dat wijken van Rohingya werden leeggeroofd en er heel veel doden vielen. Zeker 100.000 Rohingya's werden weggejaagd en leven sindsdien in vluchtelingenkampen.

En nu komt Wirathu dus naar een regio waar veel moslims van dit volk wonen. "Het lijkt erop dat hij zijn anti-moslimacties gaat uitbreiden", zegt Maas. "Hij zegt dat hij de regio wil komen bekijken, maar de kans is groot dat hij alleen maar weer aan gaat zetten tot een golf van geweld."

Het bezoek is sowieso omstreden, legt Maas uit. De regio die Wirathu bezoekt is namelijk verboden gebied voor journalisten en medewerkers van de Verenigde Naties. "En dan heeft de politie ook nog eens gezegd dat ze hem zullen beschermen."

Redder, maar toch niet

De problematiek rondom de Rohingya's is zeer ernstig. Ze kunnen nergens naartoe: buurland Bangladesh heeft de grensbewaking opgevoerd en stuurt veel vluchtelingen terug. Ook in andere delen van Myanmar kan de minderheid op weinig steun rekenen. De Rohingya's hebben geen burgerrechten en de boeddhistische meerderheid kijkt op hen neer.

Aung San Suu Kyi, de officieuze leider van Myanmar, bezocht de Europese Unie deze week en verwierp een besluit van de VN-Veiligheidsraad om misdaden van de Myanmarese veiligheidstroepen tegen de Rohingya te onderzoeken. Opmerkelijk, want Aung San Suu Kyi werd juist gezien als een mogelijke redder van het volk.

"Maar het is een tekenend besluit: het laat zien hoe ze de situatie de laatste tijd aanpakt. 'Het komt wel goed', zegt ze. Maar ze doet niets. Ze laat alles maar steeds gebeuren", sluit Maas af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl