ANP

De kwartaalwinst van Shell is omhoog gespoten. Het olie- en gasconcern boekte 3,6 miljard dollar winst, tegen nog geen half miljard een jaar geleden. Dat levert een wat wezenloos winststijgingspercentage van 631 procent op. De winstsprong is te danken aan de hogere olieprijzen en de grote kostenbesparingen.

Vorig jaar werd het bedrijf frontaal geraakt door de ingestorte olieprijs, die zelfs onder de 30 dollar per vat zakte. De afgelopen drie maanden schommelde de prijs van een vat ruwe olie rond de 55 dollar.

Vooral aan de exploratie en productie van olie en gas werd weer geld verdiend. Vorig jaar legde Shell daar geld op toe. Ook aan de raffinage-, chemie en verkoopkant werd meer verdiend. "Een sterk eerste kwartaal", stelt topman Ben van Beurden vast.

Beleggers zijn te spreken over de resultaten. Het aandeel Shell staat kort na opening van de beurs op een koerswinst van bijna 3 procent, op 24,58 euro.

Herstel

Ook de andere oliemaatschappijen leven op, dankzij de hogere olieprijzen en de vraag naar energie door de bloei van de wereldeconomie. Bij het Britse BP sloeg het verlies van ruim een half miljard om in een winst van 1,4 miljard dollar, bij het Franse Total steeg de winst met bijna de helft naar 2,6 miljard dollar, en de Amerikaanse wereldleider ExxonMobil verdubbelde ruim de winst, van 1,8 miljard naar 4 miljard dollar.

Bij Shell verloopt de integratie van het vorig jaar voor 50 miljard euro overgenomen Britse gasbedrijf BG voorspoedig. Shell produceert inmiddels meer gas dan olie. Dit jaar wordt 25 miljard dollar geïnvesteerd in projecten.

Het herstel van de winsten moet de offshore-industrie een impuls geven. Oliemaatschappijen hebben hun miljardeninvesteringen in de zoektocht en exploitatie van olie en gas enorm teruggeschroefd waardoor tal van bedrijven in de olie- en gasindustrie zijn geraakt door wegvallende opdrachten.

Het Internationaal Energieagentschap IEA maakt zich ondertussen zorgen over de weggevallen miljardeninvesteringen. Er worden weinig nieuwe energievelden gevonden of projecten gestart. Het uitblijven van investeringen zou een wissel kunnen trekken op de toekomstige energievoorziening en de olieprijzen opstuwen.

STER reclame