NOS SportAangepast

Franssen: opgelucht na loodzware periode

Blijdschap en opluchting bij Franssen

"Mijn topsportcarrière heeft een flinke tik gehad. Alles was me op dat gebied afgenomen. Ik ben blij dat de rechter heeft ingezien dat dat niet terecht was."

Het zijn de woorden van judoka Juul Franssen, na afloop van het kort geding dat ze had aangespannen tegen de judobond. De uitspraak van de rechter viel voor een groot deel in haar voordeel uit. Franssen mag weer meedoen aan internationale wedstrijden en de bond moet haar A-status bij NOC*NSF opnieuw aanvragen.

"Ik ben ontzettend opgelucht dat dit het resultaat is", zegt Franssen. "De afgelopen 111 dagen waren loodzwaar. Het was geen gevecht op de judomat, maar in de rechtszaal. Als ik trainde, wist ik niet waar ik het voor deed. Nu kan ik weer judoën en het beste uit mezelf halen. Dat de focus daar weer op kan liggen, daar ben ik vooral heel blij mee."

Route naar de Spelen van Tokio 2020

Het conflict draaide om de centralisatie van de judobond, die wenst dat alle judoka's richting de Olympische Spelen van 2020 een fulltime-programma volgen op Papendal. Franssen woont, werkt en traint in Rotterdam en weigerde daarom naar Arnhem te verhuizen. De judobond strafte haar, maar dat moet van de rechter worden teruggedraaid.

Franssen: "Ik sta ergens voor. Ik vind niet dat een trainingslocatie bepalend mag zijn om uitgezonden te worden naar internationale toernooien. Je zou met een gevorderde sporter, in goed overleg, samen moeten kijken naar een optimale route richting Tokio. Daar ben ik altijd voor blijven staan en daar gaan we nu ook voor."

Judoka Franssen kan zich weer op judo focussen

'Centralisatie kan gehandhaafd blijven'

De judobond moet nu met Franssen in gesprek om te bepalen hoe het traject er verder uit gaat zien. "We moeten samen invulling geven aan een maatwerk-oplossing", zegt Henry Bonnes, directeur topsport van de judobond. "Maar de rechter geeft ook nadrukkelijk aan dat het beleid van centralisatie uitstekend gehandhaafd kan blijven. Wat dat in de praktijk gaat inhouden, moeten we nu bekijken."

Volgens Bonnes zal het gesprek met Franssen zonder rancune worden gevoerd. "Belangrijk is dat het wat mij betreft altijd een zakelijk geschil is geweest. In voetbaltermen: op de bal en niet op de man. Persoonlijk zit er niets tussen Juul en mij. We gaan nu rustig kijken naar het vervolg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl