NOS NieuwsAangepast

Megadonaties voor The Ocean Cleanup, grootschalige test dichtbij

The Ocean Cleanup, het project van de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat, kan zeer waarschijnlijk in het najaar met een grote proef beginnen op de Stille Oceaan. Slat heeft in de laatste zes maanden bijna 21 miljoen euro opgehaald voor het project, genoeg om nog dit jaar op grote schaal te gaan experimenteren met zijn techniek om plastic uit de wereldzeeën te halen.

Tussen de oprichting van The Ocean Cleanup in 2013 en afgelopen jaar had Slat 'slechts' 10 miljoen euro opgehaald. De teller staat nu op 31,5 miljoen. De laatste donaties komen onder meer van de Amerikaanse investeerder Peter Thiel, het filantropenechtpaar Marc en Lynne Benioff en chemieconcern DSM.

Slat spreekt in een reactie van een grote stap voor zijn project. "Dankzij de gulle giften van deze donateurs komt de dag in zicht dat we de eerste lading plastic naar het vasteland kunnen brengen", zegt hij. Slat komt op 11 mei met details over de start van de opruimactie op de Stille Oceaan.

Lange armen

Slat wil de 'plastic soep' opruimen met behulp van twee armen van ieder honderd kilometer, die in een V-opstelling op open zee worden geplaatst. De stroming stuwt plastic en ander afval op, dat dan kan worden ingezameld. Een kleine arm wordt sinds vorig jaar getest voor de kust van Scheveningen.

The Ocean Cleanup werd in 2013 opgericht. Zo'n 65 onderzoekers en technici zijn bij het project betrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl