Europees succes Ajax vertoont gelijkenissen met 25 jaar geleden

Ajax wint de UEFA Cup 1992 ANP

Bryan Smeets en Zier Tebbenhoff. De twee hebben elkaar vermoedelijk nooit gesproken. Maar mochten ze elkaar eens ontmoeten, dan ligt het gespreksonderwerp voor de hand: Ajax.

Om precies te zijn: scoren tegen Ajax. Of nog preciezer: met een doelpunt een zeker lijkend kampioenschap afnemen van de Amsterdammers. Smeets deed het vorig jaar in de laatste speelronde namens De Graafschap (1-1). Tebbenhoff zorgde 25 jaar eerder al met zijn goal namens SVV (1-0) voor een onverwachte wending in de titelstrijd tussen Ajax en PSV.

Maar met die goals staan de doelpuntenmakers ook onbedoeld aan de basis van een Europese succestocht van Ajax. Want juist door het mislopen van het kampioenschap was Ajax niet (rechtstreeks) geplaatst voor het hoogste Europese niveau.

Herhaling succesverhaal?

Die verbanning naar de Europa League heeft dit seizoen al tot een plek in de halve finales geleid. En wie weet wat er nog meer mogelijk is. Misschien zelfs wel een herhaling van het succesverhaal van 1992, want toen won Ajax de UEFA Cup.

Achteraf was die tweede plaats in 1991 een zegen, stelt Bryan Roy nu. "Want ik heb gewoon een Europa Cup gewonnen. Dat kunnen er een stuk minder zeggen, dan de spelers met een landstitel. Zo'n prijs vergeet je nooit meer."

Bryan Roy als speler van Ajax ANP

En inderdaad, Roy heeft de feiten van het seizoen 91/92 allemaal nog paraat. Al wordt hij daarbij geholpen door het plakboek dat hij erbij heeft gepakt.

"Dat werd destijds gemaakt door een oude schooljuffrouw van me. Toen dacht ik: waarom zou je dat doen? Maar nu vind ik het fantastisch om al die herinneringen uit dat jaar voor me te zien", aldus de vleugelaanvaller van weleer.

We speelden die Italianen helemaal weg!

Bryan Roy over de finale van de UEFA Cup tegen Torino in 1992

Het zijn de herinneringen aan duels met Osasuna (2x 1-0), Gent (0-0 en 3-0) en Genoa (3-2 en 1-1). En aan medespelers als Dennis Bergkamp, Aron Winter en Stefan Pettersson.

"En natuurlijk aan Wim Jonk, die een schitterend doelpunt maakte in de finale tegen Torino", vult Roy aan. "Dat was in een bomvol Delle Alpi. Een fantastische ervaring, want we speelden die Italianen helemaal weg. We namen alleen te veel risico, daardoor werd het 2-2."

De finale werd toen nog over twee wedstrijden gespeeld en in Amsterdam hield Ajax het op 0-0, genoeg voor de winst.

Er ontstond een stormloop op de kaartjes voor de UEFA Cup-finale van 1992 ANP

Daarmee redde de ploeg van de nieuwe trainer Louis van Gaal het seizoen, want in de competitie kwam het de in de eerste seizoenshelft opgelopen achterstand op koploper PSV niet meer te boven.

Nu heet de nieuwe trainer Peter Bosz en de koploper Feyenoord. En is het de grote vraag of de vergelijking, die al loopt sinds Smeets een 'Tebbenhoffje' deed, tot en met de finale wordt doorgetrokken.

Roy heeft z'n twijfels. "Wij scoorden altijd een zeven, terwijl het huidige Ajax ook wel eens een mindere wedstrijd speelt. Alleen als Ajax het niveau haalt van de thuiswedstrijden tegen Schalke en Feyenoord is het mogelijk."

De wedstrijd Ajax-Olympique Lyonnais is vanavond vanaf 18.45 uur te volgen op NPO Radio 1, het liveblog op NOS.nl en op Teletekstpagina 816. Een samenvatting van de wedstrijd is te zien in Nieuwsuur, vanaf 22.00 uur op NPO 2.

Rob Alflen, Marciano Vink, Aron Winter en Danny Blind vieren feest na het behalen van de UEFA Cup in 1992 ANP
58 gerelateerde artikelen