Noorse miljardair laat hightechschip bouwen tegen vervuiling oceanen

Aangepast
Het schip is uitgerust met de nieuwste snufjes WNF

De Noorse miljardair Kjell Inge Røkke heeft een gedeelte van zijn privévermogen beschikbaar gesteld om een groot onderzoeksschip te laten bouwen. Het 181 meter lange vaartuig moet een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de strijd tegen de vervuiling van de oceanen, zegt het Wereld Natuur Fonds.

Het Research Expedition Vessel (REV), een project van Røkke en het WNF, kan tot 6000 meter diepte onderzoek doen en monsters tot 20 meter onder de zeebodem vandaan halen. Het schip is uitgerust met drones en onbemande bootjes die via een luik onder het schip kunnen worden gelanceerd.

Daarnaast is het gevaarte in staat om tot vijf ton plastic uit de zee te halen en te verbranden zonder schadelijke stoffen uit te stoten, schrijft de Noorse krant Aftenposten.

Zeeleven bijna gehalveerd

De miljardair behoort met een geschat vermogen van 17 miljard euro tot de rijkste mensen van Noorwegen. Hij is begonnen als schipper en staat nu aan het hoofd van een zakenimperium dat zich bezighoudt met visserij en de bouw van olievelden. Met het project wil Røkke de zee, waaraan hij zoveel heeft verdiend, wat teruggeven.

Røkke zegt niet hoeveel het project hem kost; alleen dat hij een gedeelte van de bouw van het schip en het salaris van 30 bemanningsleden en 60 onderzoekers betaalt.

Røkke en Noorse directeur van WNF Nina Jensen WNF

Het WNF zegt dat het project van cruciaal belang is om de zee gezond te houden. Volgens de natuurorganisatie is het leven in de oceanen met 40 procent afgenomen sinds 1970 en vormen veranderingen in de watertemperatuur, verzuring en overbevissing een gevaar voor de zee in de toekomst. Het WNF zegt dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan is.

In 2020 moet het schip klaar zijn om de zee op te gaan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Animatie: hightechschip wil oceaanvervuiling aanpakken

STER Reclame