Nieuwe starterswoningen in de gemeente Haarlemmermeer.
NOS NieuwsAangepast

Goedkope huizen voor starters 'bijna uitverkocht'

Starters krijgen het steeds moeilijker een huis te vinden. Vooral koopwoningen tot 200.000 euro raken op, constateert De Hypotheekshop. In april stonden er op Funda 35.000 woningen in de categorie van 100.000 tot 200.000 euro. Een jaar eerder waren dat er nog 55.000.

Ook het aantal hypotheekaanvragen daalt scherp: in april waren het er 20 procent minder dan in maart. In het eerste kwartaal van dit jaar was er juist sprake van een recordaantal aanvragen.

Ook het totaal aantal woningen dat te koop staat neemt af, maar de daling treft vooral appartementen en huizen in de prijsklasse tussen 100.000 en 200.000 euro, zei Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit speelt niet alleen in oververhitte steden als Amsterdam en Utrecht, maar ook in bijvoorbeeld Apeldoorn en de regio Den Haag."

Geen paniek

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) schat in het AD het tekort op 200.000 woningen. "Er is afgelopen jaren structureel gewoon te weinig gebouwd", zegt de NVM.

De Rijke vindt dat er snel iets moet gebeuren. "Als we niets doen, komt de woningmarkt weer tot stilstand. En dat is heel slecht voor de economie."

Projecten

Hij vindt hier een belangrijke taak weggelegd voor het Rijk en lagere overheden. "Nieuwbouwprojecten moeten naar voren worden gehaald. Niet wachten, maar nu handelen", aldus De Rijke.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl