Zaman Vandaag wil af van Gülen-imago

De Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag maakt zich los van de Gülen-beweging. De krant maakt een doorstart met een nieuwe naam, een nieuwe toon en nieuwe columnisten. Vanaf vandaag is de naam De Kanttekening: de andere k(r)ant. De krant is niet langer verbonden aan de Time Media Group, de media-tak van de Gülen-beweging.

In Turkije is Zaman vorig jaar onder staatstoezicht geplaatst omdat de krant banden heeft met Fettulah Gülen. De krant had ook edities in Europese landen, waaronder Nederland. Tot vandaag hield alleen de Nederlandse editie stand.

Hoofdredacteur Mehmet Cerit wil af van het stempel dat de krant heeft. De Turkse president Erdogan ziet de leider van de Gülen-beweging als terrorist en brein achter de couppoging van vorig jaar. Sindsdien zijn er in Turkije tienduizenden vermeende aanhangers van Gülen opgepakt of uit hun functie gezet.

Spanningen
In Nederland ging in 2013 de Nederlandse editie van Zaman van start, onder leiding van Mehmet Cerit. Dat ging niet geruisloos. Minister Asscher zou een toespraak houden bij de lancering van de krant, maar zag daar op het laatste moment vanaf na negatieve publicaties over de Gülenbeweging in Nederland.

Na de coup-poging zomer vorig jaar in Turkije liep de spanning onder Turken in Nederland op. Gülenisten werden bedreigd. Ouders haalden hun kinderen van scholen die in de Turkse gemeenschap bekend stonden als Gülen-scholen.

Die spanning is nog altijd aanwezig. Dat is ook merkbaar bij Zaman, waarvan de redactie in Rotterdam zetelt. Adverteerders zijn weggelopen omdat zij bang waren klanten kwijt te raken. Lezers hebben hun abonnement opgezegd omdat ze de krant niet, zichtbaar voor iedereen, in de bus willen ontvangen.

Het voormalige kantoor van Zaman Vandaag werd met camera's permanent in de gaten gehouden. De redactie is inmiddels verhuisd. De oplage liep terug van 5.000 naar 3.000 kranten. Cerit werd zelf op straat uitgescholden. Hij ontvangt nog steeds bedreigingen, al is dat de afgelopen maanden wel minder geworden.

Coup-poging

Cerit is het zat dat zijn krant steeds in verband wordt gebracht met de Gülen-beweging, Het zit zijn ambitie in de weg om een krant te maken voor een bredere groep migranten in Nederland. Daarom wil hij de banden met Turkije en de Turkse gemeenschap nu doorknippen door met een nieuwe titel te komen en met nieuwe columnisten, van Marokkaanse, Nederlandse, maar ook nog steeds Turkse afkomst. Dat is volgens Cerit vanaf het begin ook de bedoeling geweest. "Maar de coup-poging in Turkije heeft dat proces versneld", zegt Cerit.

Het betekent niet dat Cerit zelf afstand neemt van het gedachtengoed van Gülen. Hij staat nog altijd achter het idee dat mensen met elkaar in dialoog moeten gaan en in het streven naar emancipatie via onderwijs en cultuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl