AFP

Taal, rekenen... en bombardementsles. In Syrië is dat noodzakelijk. Kinderen in de stad Harasta, ten noorden van de hoofdstad Damascus, krijgen op school les in wat moeten ze doen bij een luchtaanval.

Wegduiken natuurlijk, maar zoiets is voor jonge kinderen niet vanzelfsprekend. Daarom leggen vrijwilligers van de Syrische Burgerverdediging, die bekend staan als de Witte Helmen, het de kinderen uit.

Ze krijgen te horen dat ze hun handen boven hun hoofd moeten houden om zich te beschermen tegen vallend puin. En ze moeten direct onder hun schoolbank kruipen. AFP-fotograaf Sameer Al-Doumy ging een dagje mee met een leraar 'veiligheidsbewustzijn' en maakte er deze fotoserie over.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP

De Witte Helmen werden in 2012 gevormd door burgers die slachtoffers probeerden te helpen van bombardementen van het Syrische regeringsleger. In de loop der jaren werden ze meer en meer gesteund door buitenlandse ngo's. In 2016 brachten de Witte Helmen een film uit over hun werk, die begin dit jaar een Oscar won voor beste korte documentaire.

De veiligheidslessen van de Witte Helmen zijn nodig, want in de buurt van Harasta wordt veel gevochten. In november vorig jaar kwamen zes kinderen om bij een bombardement waarbij een kindercrèche werd geraakt. Volgens de rebellen was het bombardement het werk van het Syrische regeringsleger.

AFP

STER reclame