Hoofdverdachte André G. (links vooraan) bij de regiezitting in maart
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachte Kasteelmoord bekent opdracht liquidatie

De Belgische kasteelheer Stijn Saelens is omgebracht in opdracht van zijn schoonvader. Dat bekende deze André G. vanavond in de rechtbank in Brugge.

Volgens G. was het de enige manier om zijn kleinkinderen te redden van zijn schoonzoon, die hij verdacht van incest. Saelens stond op het punt om met vrouw en kinderen naar Australië te emigreren. "Die kinderen waren in gevaar", zei hij. "Het was mijn ultieme redmiddel."

Het kasteel waar Stijn Saelens woonde

Vandaag begon de inhoudelijke behandeling van de zogeheten Kasteelmoord. De geruchtmakende zaak draait om de moord op de Belgische kasteelbewoner Stijn Saelens, in januari 2012.

Er staan vier verdachten terecht, onder wie twee Nederlanders. Al sinds het begin van de Kasteelmoord is er veel aandacht voor de zaak. Maar hoe zat het ook alweer?

Plas bloed

Op 31 januari 2012 vindt de vrouw van Stijn Saelens een plas bloed en een kogelhuls in de gang bij de voordeur van het kasteeltje, maar van Saelens zelf ontbreekt ieder spoor.

De politie start meteen een grote zoekactie. Twee weken later wordt het lichaam van Saelens gevonden. Hij ligt begraven in een bos in de omgeving van Maria-Aalter.

Na een zoektocht van twee weken werd het lichaam van Saelens gevonden

Een lesje leren

Justitie in België zag André G., de schoonvader van Saelens, al snel als hoofdverdachte. Volgens correspondent Joris van Poppel had de kasteelheer een slechte relatie met zijn schoonvader.

"André G. vermoedde dat Saelens zijn kinderen misbruikte. Daar had hij ook al een keer aangifte van gedaan. Ook zou Saelens met zijn gezin willen verhuizen naar Australië om daar in een soort sekte te gaan wonen", zegt Van Poppel.

Toch zei André G. lange tijd dat hij nooit zijn schoonzoon wilde vermoorden. Hij wilde hem alleen een lesje leren. "Maar een van de ingehuurde Nederlanders, die betrokken is bij de moord, heeft bekend dat het wel degelijk een opdracht was tot moord", zegt Van Poppel.

Wie had welke rol?

De hoofdverdachte is dus André G. Hij zou hulp hebben gehad van zijn goede vriend Pierre S., die de moord zou hebben georganiseerd.

De Belgische justitie ziet Eindhovenaar Ron van B. als de uitvoerder van de moord, maar hij is in mei 2012 overleden. Zijn neefje, Tilburger Franciscus L., zou samen met Van B. de moord hebben gepleegd. Hij is een van de Nederlandse verdachten.

De tweede Nederlandse verdachte is Evert de C. uit Zeeland. Hij zou de moordenaars hebben geronseld en wordt dus gezien als de 'moordmakelaar'.

Vanaf het begin was het allemaal heel mysterieus.

Correspondent Joris van Poppel

De Kasteelmoord krijgt veel aandacht in België. Joris van Poppel noemt dat best opmerkelijk. "Het is natuurlijk maar 'gewoon een moordzaak', met één dode. Maar het is gebeurd in een kasteel en dat spreekt toch wel erg tot de verbeelding. Je had een plas bloed en de vermissing van Saelens. Vanaf het begin was het allemaal heel mysterieus."

Een uitspraak laat nog even op zich wachten. De behandeling zal een aantal maanden in beslag nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl