Derk Walters, correspondent NRC Handelsblad in Israël
NOS NieuwsAangepast

NRC-correspondent Derk Walters moet weg uit Israël

Derk Walters, die sinds september 2014 correspondent is van NRC Handelsblad in Israël, moet uiterlijk 1 juli dat land uit. Volgens hoofdredacteur Peter Vandermeersch gebeurt dat op bevel van het Government Press Office (GPO), dat onder de minister-president valt.

In een stuk in NRC vertelt de hoofdredacteur wat aan de beslissing vooraf is gegaan. "Eind maart besloten de Israëlische autoriteiten Walters nog maar een visum van drie maanden te geven. Formeel protest van de hoofdredactie tegen deze uitwijzing van onze correspondent heeft niet geholpen. Op 4 april bevestigde Israël het besluit. Wij kunnen niet anders dan het besluit te zien als een poging van Israël om vrije en kritische nieuwsgaring over dat land te belemmeren."

Dieptepunt

Vandermeersch noemt de uitwijzing een triest dieptepunt in de relatie tussen NRC en de Israëlische autoriteiten. Zijn organisatie stond al onder verscherpt toezicht. Volgens hem past de uitwijzing in de strategie van Israël om kritische stemmen te doen verstommen.

De kwestie met Walters zou spelen sinds begin 2016. Hij kreeg toen van de directeur van het Foreign Press Department te horen dat de Israëlische ambassade bezorgd was over de manier waarop NRC schrijft over Israël. Hij verweet Walters bovendien activisme. Zo zag de directeur in een stuk van de correspondent een legitimatie voor het neersteken van Joden door Palestijnen.

Geen nieuwsorganisatie

Eind vorig jaar liet het Government Press Office vervolgens weten dat Israël NRC Handelsblad niet langer erkende als een mediaorganisatie en dat geen enkele journalist onder die paraplu nog langer een accreditatie zou krijgen. Aanleiding zou onder meer een brief zijn geweest van de Amsterdamse advocaat Loonstein, oprichter en voorzitter van de actiegroep Federatief Joods Nederland. Vandermeersch omschrijft hem als "een bekend criticus van de NRC".

De Nederlandse ambassade in Israël heeft toen geprotesteerd tegen de gang van zaken. In maart erkenden de Israëlische autoriteiten NRC wel weer als nieuwsorganisatie, maar de uitwijzing van Walters is niet ongedaan gemaakt.

'Pesterijen'

Vandermeersch stelt dat NRC het slachtoffer is geworden van een reeks pesterijen. Volgens hem blijkt dat uit een interne nota die per vergissing werd meegestuurd.

De directeur van het Foreign Press Office schrijft in een brief aan zijn baas van het GPO: "Hierbij is mijn suggestie voor een antwoord aan verslaggever Derk Walters. We gaan ze flink laten zweten, we laten alle opties op tafel liggen, inclusief een complete verandering van onze beslissing, en we geven het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook een beetje inspraak. Want denk jij? Opmerking: ik maak het hem moeilijk over zijn adres in Tel Aviv, omdat ik weet dat hij naar Oost-Jeruzalem is verhuisd - dat heeft hij op zijn Facebook gepost."

Toestemming

In een reactie zegt het Government Press Office tegen de NOS dat de publicaties in NRC Handelsblad geen aanleiding zijn geweest om de werkvergunning van Walters in te trekken. Het besluit heeft volgens het GPO te maken met kwesties rond het aanvragen van de vergunning. Walters heeft maanden als journalist gewerkt zonder toestemming te vragen en hij zou dat met opzet hebben nagelaten. Wat het GPO betreft heeft hij daarmee de wet overtreden.

Het Government Press Office voegt eraan toe dat er honderden buitenlandse media actief zijn Israël, waarvan een deel kritisch is op de Israëlische overheid. NRC heeft ervoor gekozen om tegen de wettelijke regels in te gaan en dan is "onze beslissing de directe consequentie daarvan".

Persvrijheid

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat zijn ministerie zich ook met de kwestie heeft bemoeid. Hij betreurt het dat het visum van Walters niet wordt verlengd.

Ook hij legt een verband met de inhoud van de berichtgeving: "Journalisten moeten kunnen schrijven wat ze willen. Persvrijheid is een groot goed. Die boodschap dragen we wereldwijd uit, ook richting Israël."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl