De Griekse minister Tsakalotos AFP

Griekenland gaat de pensioenen in 2019 verder verlagen en de belastingen gaan omhoog. Het land heeft dit na urenlang overleg vanochtend vroeg afgesproken met z'n schuldeisers.

Begin vorige maand werd er op hoofdlijnen al een akkoord bereikt. Over de details moest er nog overeenstemming komen. "Er is witte rook", zei de Griekse minister van Financiën, Euclides Tsakalotos, vanmorgen vroeg. "Er is overeenstemming op alle fronten. De weg is nu vrij voor gesprekken over schuldverlichting."

Door de extra bezuinigingen stijgt het begrotingsoverschot van de Grieken de komende jaren. In 2018 wordt er een overschot geraamd van 2,2 procent. In de jaren daarna stijgt het overschot naar 3,5 procent.

Dan moeten de nieuwe maatregelen wel voor die tijd zijn doorgevoerd. Het Griekse parlement moet er nog mee instemmen.

Het is vooral pijnlijk voor Grieken die leven van een pensioentje

correspondent Conny Keessen

"Het zijn weer zeer pijnlijke maatregelen", zegt Griekenland-correspondent Conny Keessen. "Ik verwacht dat de vakbonden binnenkort weer de straat op gaan als de maatregelen in het parlement komen."

De pensioenen worden met 18 procent gekort. De belastingvrije voet wordt verlaagd van ruim 8600 euro naar minder dan 6000 euro.

"Het is vooral heel pijnlijk voor de Griekse bevolking", zegt Keessen. "Ik ben de tel bijna kwijt, maar de pensioenen zijn al zo'n tien keer gekort. Er zijn talloze gezinnen die moeten leven van een pensioentje."

"De verlaging van de belastingvrije voet betekent dat ook mensen met een salaris van 500 euro per maand belasting moeten gaan betalen. Maar er komt nu in ieder geval wel een einde aan de onzekerheid voor de Grieken."

Terugbetalen

De afgelopen zes maanden is er onderhandeld tussen Griekenland, de Europese Unie en het IMF over uitbetaling van een nieuw deel van de lening van 85 miljard euro aan de Grieken. Het was van belang dat er voor juli een akkoord kwam. Griekenland moet dan minstens 6 miljard euro aan schuldeisers terugbetalen.

Later deze maand komen de ministers van Financiën van de eurolanden bijeen om te praten over de Griekse schulden.

De nationale schuld van Griekenland bedraagt zo'n 330 miljard euro, oftewel 179 procent van het bruto binnenlands product, wat als een onhoudbaar niveau wordt gezien. De Nederlandse staatsschuld ligt rond 60 procent van het bbp.

STER reclame