Jesse Owens
NOS NieuwsAangepast

'Er klopt iets niet' bij veiling gouden medailles Jesse Owens

Het verhaal achter de veiling van twee olympische medailles van atletieklegende Jesse Owens rammelt volgens sporthistoricus Jurryt van de Vooren aan alle kanten. "Daar klopt gewoon iets niet", zegt hij in radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Ik zou de aanbieders graag willen vragen hoe ze eraan zijn gekomen."

De zoon van een Amerikaanse ondernemer beweert dat de atleet de medailles heeft gebruikt om te betalen voor een hotelovernachting in de jaren vijftig. Het zou gaan om twee van de vier gouden plakken die Owens won tijdens de Spelen van 1936 in nazi-Duitsland.

"Volgens mij kan dat verhaal helemaal niet kloppen", zegt Van de Vooren. Hij vertelt dat het legendarische eremetaal later in het jaar 1936 is gestolen tijdens een expositie van het Amerikaanse Olympische Comité. "Daar zijn ze weggehaald en nooit meer teruggekomen. Pas in 1960 zijn er replica's aangeboden door het Duitse Olympische Comité."

De sporthistoricus legt uit dat het mogelijk is dat de aangeboden medailles van andere kampioenen zijn. Alle gouden plakken van de Spelen van '36 in Berlijn hebben dezelfde opdruk. "Wie weet wordt er wel goud aangeboden van een handboogsporter uit Brazilië, die medaille is precies hetzelfde als die van Jesse Owens, je weet het gewoon niet."

De Afro-Amerikaanse atleet zorgde in 1936 voor een sensatie door de 100 en 200 meter, de 4x100 meter en het verspringen te winnen. Dat was des te opvallender, omdat Adolf Hitler vond dat hij juist met de Spelen in Berlijn de superioriteit van het Arische ras kon onderstrepen.

Jesse Owens wint vier keer goud bij Olympische Spelen

De twee olympische medailles gaan in augustus onder de hamer voor een vraagprijs van omgerekend ruim 450.000 euro. "Schrijnend dat ze nu zo veel geld kunnen opbrengen, terwijl diegene die hem toen heeft gewonnen in armoede moest leven", zegt Van de Vooren.

Owens zat na zijn terugkomst in de gesegregeerde maatschappij van de VS al snel zonder werk. Hij verdiende later zijn geld onder meer door wedstrijden te rennen tegen paarden. "Mensonterend dat zo'n legende op deze manier zijn brood moest verdienen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl