AFP
NOS NieuwsAangepast

Agenten bekogeld met molotov-cocktails op 1-meibetoging in Parijs

Bij de 1-meibetoging in Parijs zijn zeker zes agenten gewond geraakt. Eén van hen vloog in brand toen hij werd geraakt door een molotov-cocktail. Hij is met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

De rellen ontstonden halverwege de middag toen een deel van de betogers die niet bij de vakbonden behoorden, zich bij Place de la Bastille afscheidde van de groep en met vuurwerk, stenen en brandbommen begon te gooien.

De politie reageerde met charges, traangas en waterkanonnen. Vijf betogers zijn opgepakt.

 • AFP
  De Parijse oproerpolitie kwam letterlijk onder vuur te liggen toen betogers brandbommen gooiden
 • AFP
  Bij de betoging werden verschillende rookbommen gebruikt
 • AFP
  Betogers schoppen traangas terug naar de politie
 • AFP
  De demonstranten in Parijs
 • AFP
  De 1 mei-betoging is ook gericht tegen het Front National van Marine Le Pen
 • AFP
  'Opstandig Frankrijk', aanhangers van de in de eerste ronde afgevallen presidentskandidaat Mélenchon
 • AFP
  De oproerpolitie in actie in de buurt van de Place de la Bastille

De traditionele demonstratie op de Dag van de Arbeid stond dit jaar niet alleen in het teken van werknemersrechten maar ook in het teken van de presidentsverkiezingen van aanstaande zondag. Daarom trok de manifestatie ook veel anti-fascisten die betoogden tegen het Front National van kandidaat Marine Le Pen.

De beide presidentskandidaten waren ook in Parijs. De sociaal-liberaal Emmanuel Macron was bij een brug waar in 1995 een Marokkaan vanaf werd geduwd door skinheads. De man overleefde het niet en Macron wees - net als de afgelopen dagen - op het gevaar van het rechts-populistische Front National. Aan het eind van de middag gaf Macron een anderhalf uur durende toespraak.

Marine Le Pen was in een buitenwijk. Zij noemde haar tegenstander een kopie van de zittende en impopulaire president Hollande.

Jean-Marie

Le Pen had een tegenvaller te verwerken, want haar vader Jean-Marie hield een eigen 1-meibijeenkomst bij het beeld van de Franse heldin Jeanne d'Arc.

Jean-Marie is openlijk racistisch en met dat beeld wil Marine Le Pen nu juist breken. Sinds zij het leiderschap van het Front National overnam van haar vader, probeert ze de partij te matigen, maar daarbij wordt ze regelmatig in de wielen gereden door provocerende optredens en uitspraken van haar vader.

Andere protesten

Ook in andere steden over de hele wereld waren betogingen ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid. In het Turkse Istanbul werden 165 mensen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl