Jesse Owens tijdens de Olympische Spelen van 1936
NOS SportAangepast

Olympische medailles Jesse Owens onder de hamer

Twee gouden olympische medailles van de Amerikaanse atletieklegende Jesse Owens worden binnenkort geveild. Het gaat om medailles die Owens veroverde op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

De vier medailles die Owens behaalde in nazi-Duitsland worden gezien als het beroemdste en waardevolste eremetaal ooit behaald. Met vier keer goud verbaasde Owens de wereld op het nationaal-socialistische 'feestje' van Adolf Hitler.

Jesse Owens wint vier keer goud bij Olympische Spelen

Owens won goud op de 100 en 200 meter, de 4x100 meter en het verspringen. Een van die gouden medailles, het is onbekend welke, werd in 2013 al geveild en die leverde toen een recordbedrag van 1,4 miljoen dollar op.

De andere medailles gebruikte Owens in de jaren vijftig als betaling voor een overnachting in een hotel in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Twee van die drie gouden plakken zijn in handen van de zoon van een lokale ondernemer die ze nu ter veiling aanbiedt.

Het is niet duidelijk welke medaille bij welk onderdeel hoort, omdat in die tijd de olympische medailles nog niet werden gegraveerd. De vraagprijs staat op omgerekend 458.905 euro per stuk.

Waar de laatste medaille is, is onbekend. In augustus gaan de medailles onder de hamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl