De auto van vlas
NOS NieuwsAangepast

'​Vlasbak': eerste auto ter wereld die volledig afbreekbaar is

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

"Het domme idee van gisteren is de doorbraak van morgen", zegt Carlo van de Weijer, vice-president Traffic Solutions van TomTom. Hij ziet toekomst in de 'Lina', een auto gemaakt van vlas, een gewas dat heel stevig is. Het chassis en het plaatwerk, het is allemaal gemaakt van een composiet op basis van vlas.

De Lina is bedacht door een groep studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Volgende week 8 mei moet ze klaar zijn, want dan moet de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) deze experimentele auto goedkeuren. Vorige week is er met Lina al een proefritje gemaakt. Sneller dan een fiets ging het niet, maar de studenten, een team van een man of tien, hebben er het volste vertrouwen in.

Ze hebben iets bedacht waar ik zelf nooit was opgekomen.

Carlo van de Weijer van TomTom

"Dit is de eerste auto ter wereld die volledig afbreekbaar is", zegt Loes van den Beuken die verantwoordelijk is voor de financiën van het Lina-team aan de TU/ecomotive. "Vlas heeft een bijzonder stevige structuur. Als dat dwars over elkaar wordt gelegd, krijg je platen die niet onderdoen voor carbon en aluminium, waarmee de reguliere autoproducenten nu volop werken."

"Ze hebben iets bedacht waar ik zelf nooit was opgekomen", zegt Van de Weijer. Het is volgens de TomTom-specialist een bijzonder nuttig idee. Het is een kwestie van tijd voordat auto's zeer zuinig en veilig worden. "Grondstofverbruik is één van de laatste grote problemen van mobiliteit."

Door lichte materialen te gebruiken, kan het brandstofgebruik van auto's ingrijpend worden verminderd. Het probleem is dat de productie van carbon en aluminium zeker zes keer meer energie kost dan staal. "Dus de balans is nul", weet Van den Beuken. De brandstofbesparing door het lichtere gewicht wordt teniet gedaan door veel meer energiegebruik bij de productie.

Studenten ontwikkelen biologisch afbreekbare 'vlasbak'

Het wordt nog wel eens vergeten hoeveel energie de productie van een auto kost. Daar proberen wij wat aan te doen.

Van den Beuken

Nog voordat een auto een kilometer heeft gereden heeft hij al een derde van de brandstof verstookt die er gedurende zijn hele economische leven doorheen zal gaan. "Het wordt nog wel eens vergeten hoeveel energie de productie van een auto kost. Daar proberen wij wat aan te doen." Met vlas kan het energieverbruik van de productie met twee derde omlaag, schat Van den Beuken.

Experimenten

De RDW zal wel goedkeuring geven aan de Lina, daar willen ze de studenten niet ontmoedigen. Maar de Lina zal niet vandaag of morgen in productie worden genomen door een grote autofabrikant.

Groter is de kans dat ze gaan experimenteren met interieurdelen of bijvoorbeeld een motorkap van vlas, denkt TomTom-specialist Van de Weijer. "De fabrikanten zijn terughoudend met dit soort experimenten in eigen huis. Maar wees er zeker van dat ze goed in de gaten houden wat die studenten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl