NOS Voetbal Aangepast

'Twee kansen, twee goals, Vitesse is Ricky voor altijd dankbaar'

Voor Henk Fraser is het al zijn vijfde KNVB-beker, maar voor Vitesse de eerste in het 125-jarig bestaan. Dat maakt het ook voor de trainer een historische avond. "Bovendien gaan we Europa in. De supporters verdienen dit."

Fraser na bekerwinst: we gaan ook nog Europa in

De 2-0 overwinning op AZ kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Voor rust was Vitesse duidelijk de mindere ploeg. "Het blijft frustrerend dat waar je op traint er niet uitkomt. De reden hou ik liever voor me", zei Fraser mysterieus.

Kashia bedankt Van Wolfswinkel

Matchwinner Ricky van Wolfswinkel, die twee keer scoorde, denkt dat het de zenuwen waren. "Er was een bepaalde druk. Er waren er weinig bij ons die ooit een finale hadden gespeeld. Bovendien weet iedereen dat we 125 jaar niks gewonnen hebben."

Maar aan twee kansen had de spits genoeg om een einde aan die droogte te maken. "Ja, twee kansen. En die vielen allebei binnen." Aanvoerder Guram Kashia valt hem in de rede. "Ik zal hem voor altijd dankbaar blijven."

Kashia onderbreekt interview: ben Ricky voor altijd dankbaar

Heeft Fraser wel kunnen genieten van de finale? "Ja, dat had ik me ook voorgenomen. Als speler kan dat niet, maar als trainer wel. Het hotel, de reis hiernaartoe en al die supporters in de Kuip, allemaal top", aldus de coach, die als speler van Feyenoord vier keer de beker won.

Theo Bos

In Rotterdam viel ook regelmatig de naam van 'Mister Vitesse' Theo Bos, die in 2013 overleed. Ook Fraser dacht aan hem. "Ja. Ook omdat hij me op de trainerscursus veel heeft geholpen. Hij was een van de beteren in de groep."

Vitesse met de KNVB-beker Pro Shots

Als het aan Fraser ligt, wordt de bekerwinst bescheiden gevierd. "Een klein drankje en dan moeten we proberen vijfde te worden in de eredivisie. Dat is financieel goed voor de club."

Van Wolfswinkel moet lachen om de tekst van zijn trainer. "Uiteindelijk interesseert niemand dat."

STER reclame