NOS Nieuws Binnenland Voetbal Aangepast

'Volgend jaar pakken we de Europa League, appeltje-eitje'

ANP

In Arnhem springen, zingen de fans en lopen ze zelfs de polonaise, in Alkmaar loopt het drukke Waagplein snel leeg. Het is overduidelijk: Vitesse heeft zojuist de KNVB-beker gewonnen door van AZ in de finale met 2-0 te winnen.

"Het is fantastisch", zegt een Vitesse-fan, gehuld in geel en zwarte slingers. "Het was een makkelijke eerste helft en een goede tweede helft." Hij zegt geen moment getwijfeld te hebben aan de winst van Vitesse. "Laat AZ maar komen, zei ik vooraf al. En volgend jaar pakken we gewoon de Europa League, dat wordt een appeltje-eitje."

Een andere fan is ook heel blij, maar iets minder uitbundig. "Het is best wel geinig", zegt hij rustig. "In de laatste paar minuten werd het opeens 2-0. Vitesse is de beste club van Nederland." Hij gaat een heel groot feestje vieren, zegt hij.

Vitessesupporters vieren feest, in Alkmaar gaan ze vroeg naar bed

In Alkmaar zijn de AZ-fans een stuk minder enthousiast. Al een half uur na de wedstrijd is het Waagplein, dat overvol was, leeggelopen.

"Het is gewoon waardeloos", zegt een AZ-fan. "De eerste 15 minuten waren we beter, maar uiteindelijk heeft Vitesse verdiend gewonnen." Hij gunt Vitesse ook wel de beker, vertelt hij. "Het is hun eerste keer."

Ondanks het verlies blijft hij zijn club steunen. "We zijn AZ-supporters en we blijven AZ-supporters."

Een vrouwelijke fan heeft haar AZ-shirt al verstopt. "Ik heb er geen woorden voor, mijn vriend belde me net al huilend vanuit de Kuip op."

Bij AZ was weer een terugkerend probleem te zien: ze scoren gewoon niet.

AZ-fan

Een andere fan is helemaal vanuit Noorwegen naar Alkmaar gekomen om de wedstrijd te zien. "Ik ben er een beetje klaar mee. De eerste helft was AZ beter, maar toen kwam weer het probleem naar boven waar ze al het hele seizoen last van hebben: ze scoren niet. En dan is het na de eerste helft: de eerste die scoort, die wint."

Hij gunt Vitesse de beker niet, zegt hij. Maar over een ding is hij wel positief: "Ik ben heel blij dat Ajax het niet is."

STER reclame