Tientallen jezidische 'IS-slaven' vrij in Irak

Aangepast
Jezidische meisjes in Irak AFP

Tientallen jezidi's die tot voor kort een bestaan leidden als slaaf van de terroristische organisatie IS, zijn vrij. De Verenigde Naties hebben hen in het Koerdische noorden van Irak onder hun hoede genomen.

Of de 36 jezidische mannen, vrouwen en kinderen zelf zijn ontsnapt of dat ze zijn bevrijd, wil de VN niet zeggen. De organisatie wil het lot van andere gevangenen niet in gevaar brengen. Daarom wordt ook niet verteld waar de groep werd vastgehouden door IS.

Jezidi's zijn leden van een Koerdische geloofsgemeenschap. Hun godsdienst heeft elementen van het christendom, maar ook van de islam en andere godsdiensten. IS beschouwt hen als duivelsaanbidders.

Misbruikt

Nadat de islamitische terreurgroep in 2014 de stad Sinjar in het noordwesten van Irak had ingenomen, werden duizenden jezidi's gevangengenomen. Toen Peshmerga-strijders de stad later heroverden, had IS de jezidi's al naar andere plaatsen overgebracht. Daar werken ze als slaaf of worden ze seksueel misbruikt.

De VN schat dat IS nog zeker 1500 jezidi's vasthoudt, onder wie veel vrouwen die als seksslaaf worden misbruikt.

Familie

De 36 vrijgekomen jezidi's kwamen twee dagen geleden aan in de stad Dohuk, in Iraaks Koerdistan. Daar heeft de VN onderdak geregeld en worden de ex-slaven herenigd met familie.

STER Reclame