Duitsland krijgt eerste Holocaust-professor

Aangepast
ANP

Duitsland kent vanaf komende week een speciale Holocaust-professor. Het is historica Sybille Steinbacher, die onder meer promoveerde op Auschwitz. Haar leerstoel is de eerste in Duitsland die helemaal is gericht op onderzoek naar de geschiedenis en de gevolgen van de Shoah.

De aanstelling van Steinbacher is een initiatief van de Duitse deelstaat Hessen, de Goethe-Universiteit in Frankfurt en een onderzoeksinstituut. Volgens de rector magnificus voelt de Goethe-Universiteit zich "niet in de laatste plaats door de eigen geschiedenis verplicht tot de intellectuele verwerking van de Holocaust".

Nazi's

De onderwijsinstelling stond, net als andere universiteiten, onder grote invloed van de nazi's. Vanaf 1935 had de universiteit een eigen instituut waar onder meer onderzoek werd gedaan naar 'rassenbiologie' van Sinti en Roma.

De universiteit is bovendien gevestigd in het oude hoofdkantoor van IG Farben, een voormalige Duitse chemiereus die in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal misbruik maakte van dwangarbeiders en Joodse gevangenen uit concentratiekampen. Het bedrijf had ook het patent op Zyklon B, het gas dat gebruikt werd in de vernietigingskampen.

De Goethe-Universiteit is gevestigd in het voormalige IG-Farben-Haus Sith Cookie | Wikimedia Commons by-sa

Steinbacher gaat in Frankfurt onder meer historische wetenschappen doceren. De deelstaatminister voor Onderwijs, Boris Rhein, noemt het een mijlpaal. Hij hoopt dat de leerstoel bijdraagt aan een beter begrip van de misdaden die in nazi-Duitsland zijn gepleegd "en de gevolgen die die tot op de dag van vandaag hebben".

STER Reclame