John van den Brom zoekt geen revanche voor 1990

De gedachten van John van den Brom zullen de laatste dagen ongetwijfeld terug zijn gegaan naar 25 april 1990. De dag van de bekerfinale tussen Vitesse en PSV.

John van den Brom vertelt over zijn gemiste penalty in de bekerfinale

Prettig zullen die herinneringen niet zijn. Van den Brom verloor die bekerfinale met Vitesse van PSV met 1-0. Maar wat als....? Wat als Van den Brom die penalty in de slotseconde van de reguliere speeltijd wel had benut?

Ophef

Van den Brom haalt het fatale moment nog eens voor de geest: "Voor mijn strafschop was er al heel veel ophef in het veld, waardoor het lang duurde. Van Breukelen stopte mijn strafschop en daarna was het meteen voorbij."

In 1990 was het de derde keer dat Vitesse in de bekerfinale stond, na 1912 en 1927. Nooit werd Vitesse kampioen en nooit won het de bekerfinale.

Het maakt de gemiste penalty van Van den Brom extra zuur. "Ik kon wel door de grond zakken, want ik wist dat we met Vitesse een unieke kans hadden laten liggen. Dat is mijn schuld of fout geweest. Het was ook een slecht genomen strafschop."

Omdat Stan Valckx namens PSV een kwartier voor rust wel een penalty benutte zegevierde PSV met 1-0.

Nu heeft Van den Brom dus kans op revanche. Als trainer van AZ speelt hij de bekerfinale tegen uitgerekend Vitesse.

Zelf ziet hij dat anders. "Nee, dit is een totaal andere situatie. Ik hoop eigenlijk dat er over 27 jaar wordt gepraat over de bekertitel van AZ tegen Vitesse. Dan heeft niemand het, denk ik tenminste, meer over de gemiste strafschop."

Mocht AZ de finale winnen dan weet Van den Brom nu al dat het niet zijn mooiste moment van zijn loopbaan zal zijn.

"Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Dat was het kampioenschap met Anderlecht. Kampioen worden is toch het hoogste. Dat blijft bovenaan staan, maar een bekertitel met AZ kan daar goed onder hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl