EPA
NOS SportAangepast

Max Verstappen mag in Spa Stoffels oranje auto lenen

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

De Belg Stoffel Vandoorne had zich al voorbereid op een moeizaam seizoen, maar de eerste grands prix van 2017 bleken een nachtmerrie. De Belg werd laatste in Australië, haalde in China de finish niet en strandde in Bahrein zelfs al voor de start.

Bij de grand prix van Rusland is de McLaren-coureur vandaag vanwege een motorwissel veroordeeld tot de laatste plek op de grid.

Je eerste volledige seizoen in de Formule 1 is tot nu toe een drama. De auto is traag en onbetrouwbaar. Heb je je al neergelegd bij een mislukt jaar?

"Nee, maar het is heavy. McLaren-Honda verheugde zich na twee moeilijke jaren echt op dit seizoen, maar we maken weer een valse start. Alles wees erop dat we een sprong zouden maken. Helaas is de realiteit anders: zelfs de middenmoot is ver weg. We moeten geduld hebben. Het heeft op dit moment weinig zin doelen te stellen. Ik moet proberen positief te blijven en er iets van proberen te maken."

Vorig seizoen debuteerde je plotseling in Bahrein vanwege een blessure van Fernando Alonso. Je verving hem eenmalig en scoorde meteen een WK-punt. Durf je nog te dromen van punten of zelfs een podium?

"Voorlopig gaan we dat op eigen kracht niet redden. Ik hoop dat we op een dag de beloning krijgen en weer kunnen vechten voor zeges. Vroeg of laat komt het goed en valt alles op z'n plek, daar ben ik van overtuigd. Of dat dit jaar is? Dat durf ik echt niet te zeggen, maar ik vrees dat het te optimistisch is. Anderzijds: ik richt mijn blik nog niet op 2018. Daarvoor is het nog te vroeg."

EPA
Stoffel Vandoorne

Je bent gewend aan winnen. Je hele leven domineer je races en maak je op z n minst kans op overwinningen en titels. Hoe lastig is het om de knop om te zetten?

"Het is een flinke overgang. Ik was inderdaad gewend aan polepositions en zeges. Het overkomt me nu voor het eerst dat ik bij voorbaat weet dat ik kansloos ben, maar ik denk dat het mij als mens en coureur sterker kan maken."

"Ik leer met tegenslagen omgaan en we proberen problemen de baas te worden. Natuurlijk is dit niet wat ik wil; ik wil winnen, maar ik moet dit ondergaan. En ik weet dat we alles in huis hebben om weer te gaan winnen."

Je bent de pechvogel van het seizoen tot nu toe. Het regent motorproblemen bij McLaren-Honda. In Bahrein strandde je zelfs al voor de start. Is je geduld onderhand bijna op?

"Ik ben zeer geduldig. Vergeet niet: ik heb drie jaar in de wachtkamer gezeten voor deze kans in de Formule 1. Uiteraard is het lastig. Ik ben meer een vechter dan een diplomaat. Intern vallen harde woorden, maar die houden we bij McLaren binnenskamers. Zoals het hoort."

EPA
Stoffel Vandoorne in Bahrein

Je rijdt dit jaar 20 grands prix. Welk land zie je het liefst van de kalender verdwijnen? En welke race komt er voor in de plaats?

"Even nadenken. Ik denk dat ik China of Rusland zou deleten. Dat zijn niet mijn favorieten. Turkije lijkt me een mooie aanvulling. Ik ben er nooit geweest, maar ken het circuit van de Playstation. Dat was fun. Een uitdagende baan. Maar Zandvoort mag ook hoor!"

Max Verstappen geeft volgende maand weer een Formule 1-demonstratie in Zandvoort. Daar komen tienduizenden fans op af. Ga jij in België ook zoiets doen?

"Dat lijkt me leuk. Zeker en vast, maar er zijn nog geen concrete plannen. Het is aan het team, maar ik denk wel dat het goed is zoiets te ondernemen. Ook om Formule 1 in België iets beter op de kaart te zetten."

De entree van Max Verstappen in de Formule 1 leidde in Nederland tot een hype. Hoe zit dat bij jou? Stijgt je populariteit sterk in België al of merk je er nog weinig van?

"Ik was reserve en ben nu een Formule 1-coureur die alle grands prix rijdt. Dat betekent meer aandacht en meer fans. Ik krijg veel interviewverzoeken, maar dat is vooral op het circuit."

"Het is niet zo dat ik als bekende Belg nu in de ene na de andere talkshow zit. Daar heb ik te weinig tijd voor. Als Formule 1-coureur reis je zoveel. Zeker in het begin van het seizoen: Australië, China, Bahrein, Rusland. De tijd vliegt."

AFP
Vandoorne op een leeg circuit in Sotsji

Eind augustus is je thuisrace: de grand prix van België. Verheug je je al op Spa-Francorchamps?

"Natuurlijk. Dat wordt een bijzonder moment. Steun op het circuit is altijd fijn en voor de fans die me al jaren steunen is het mooi dat de Formule 1 dan even dichtbij is. Er komt ook een speciale Stoffeltribune. Ik hoop dat ik een goede, probleemloze thuisrace kan rijden."

Net als vorig jaar zullen tienduizenden Nederlanders naar de Ardennen gaan om Max Verstappen aan te moedigen. De verwachting is dat het publiek vooral rood-wit-blauw en oranje zal ogen. Best verwarrend dat jouw McLaren oranje is.

"Haha, de Hollandse kleur. Ja, da's jammer voor Max he. Maar hij mag mijn oranje auto wel lenen hoor! Dan neem ik zijn Red Bull wel een weekendje over. Graag zelfs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl