Trump afwezig bij Correspondents' Dinner

"De leider van ons land is er vanavond niet," merkte komiek Hasan Minhaj op tijdens het White House Correspondents' Dinner, "omdat hij in Moskou woont. Wat die andere kerel betreft: hij zit in Pennsylvania want hij kan niet tegen een grapje."

Voor het eerst in jaren ontbrak de zittend president op het gala-avondje vol zelfspot, kritische plaagstootjes en lof voor de Amerikaanse vrijheid van meningsuiting. Reagan was in 1981 de laatste president die het evenement oversloeg, omdat hij nog herstelde van een moordaanslag.

Normaal geldt het diner als dé kans voor pers en politiek om te laten zien dat ze elkaar, ondanks een kritische houding, op waarde kunnen schatten. De toon was dit keer anders: meerdere sprekers vroegen Trump op te houden met aanvallen op de pers.

Meneer de president, de pers is geen nepnieuws.

Bob Woodward

"Meneer de president, de pers is geen nepnieuws", pleitte Bob Woodward, die in 1974 Richard Nixon ten val bracht met zijn berichtgeving over Watergate. "Net als politici maken we soms fouten of gaan we te ver. Als dat gebeurt, moeten we er open over zijn. Maar onze zoektocht naar waarheid is te goeder trouw."

"We kunnen de retoriek die de president gebruikt over ons en ons werk niet negeren", zei de voorzitter van de White House Correspondents' Association, Jeff Mason. "Persvrijheid is een bouwsteen van onze democratie. De media in twijfel trekken is gevaarlijk."

Komiek Hasan Minhaj EPA

Minhaj, verslaggever van The Daily Show, verwonderde zich over Trumps kritische houding over vrijheid van meningsuiting. "De man die alles twittert wat er in zijn hoofd opkomt, negeert de wet die hem daartoe het recht geeft."

Hoewel de moslim Minhaj grapte dat hij over enkele weken bekendstaat als nummer 830287, zei hij ook dat "alleen in de VS een Indiaas-Amerikaanse moslim-immigrant de president belachelijk kan maken".

Hijgerig

Overigens dreef Minhaj ook de spot met de hijgerige toon van sommige verslaggevers. "CNN, ik ga jullie geen nepnieuws noemen, maar niet alles is breaking news. Je kan niet de hoogste staat van paraatheid uitroepen omdat Sanjay Gupta een nieuwe moisturizer heeft gevonden."

"En MSNBC, laat Rachel Maddow rustig doen over de belastingaangifte van Trump. Je gaat heus geen regel vinden 'smeergeld van Rusland'."

Hoe langer Trump wordt afgeleid, hoe langer we Noord-Korea niet de oorlog verklaren.

Hasan Minhaj

Hij riep journalisten ook op zich minder druk te maken over de vele golfrondes die Trump maakt (negentien in zijn eerste honderd dagen). "Weet je wat hij doet als hij niet golft? Dan is hij de president. Hoe langer hij wordt afgeleid, hoe langer we Noord-Korea niet de oorlog verklaren. Elke keer als Trump golft, moet de krantenkop worden: 'Trump golft, apocalyps uitgesteld'."

STER reclame