Reuters
NOS NieuwsAangepast

Trump komt snel met 'belangrijk besluit' over klimaatakkoord Parijs

De Amerikaanse president Trump heeft voor honderden aanhangers een toespraak gegeven over zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis. In Harrisburg, Pennsylvania viel hij de media, de Obama-regering en de Democraten aan en zette hij uiteen wat hij de afgelopen tijd heeft bereikt.

Trump kondigde onder meer aan dat hij binnen twee weken "een belangrijk besluit" neemt over het klimaatakkoord van Parijs. Hij zei dat het akkoord de VS miljarden kost, terwijl landen als China, Rusland en India niets betalen. 'Parijs' werd eind 2015 gesloten; er zijn meer dan 190 landen bij aangesloten.

Trump noemde klimaatverandering al eens een hoax en hij gaf eerder te kennen dat hij 'Parijs' mogelijk wil opzeggen. Zijn minister van Energie, Rick Perry, zei deze week nog dat hij het akkoord niet wil opzeggen, maar dat het heronderhandeld moet worden.

'Dikke vette onvoldoende'

De toespraak van Trump was op dezelfde avond als het Correspondents' Dinner in het Witte Huis. Het is voor het eerst sinds 1981 dat een president dit jaarlijkse evenement mijdt. Toen was het Reagan, die alleen inbelde omdat hij herstellende was van een aanslag op zijn leven.

Trump zei over de bijeenkomst dat hij blij was meer dan honderd mijl weg te zijn van "Washingtons moeras". Hij beschuldigde de media ervan nepnieuws te brengen en zijn prestaties onvoldoende te waarderen. Als het de taak is van de media om eerlijk te zijn en de waarheid te brengen verdienen ze "een dikke vette onvoldoende", aldus de president.

Volgens Trump is hij er de afgelopen tijd in geslaagd de betrekkingen tussen de VS en onder meer Duitsland, Japan, China en Groot-Brittannië flink te verbeteren. Peking helpt de VS met de kwestie-Noord-Korea, zei Trump.

We zullen een muur krijgen. Geen zorgen. Ga naar huis. Ga slapen.

Trump in zijn toespraak in Harrisburg

De president noemde als andere successen onder meer het opzeggen van "slechte" handelsverdragen, de benoeming van Neil Gorsuch in het Hooggerechtshof en het opheffen van beperkingen voor de energiesector.

Verder beloofde de president onder luid gejuich van zijn toehoorders dat hij nog altijd van plan is de muur langs de grens met Mexico te bouwen. "We zullen een muur krijgen. Geen zorgen. Ga naar huis. Ga slapen."

Ook Obamacare moet er binnenkort aan geloven, sprak Trump, ruim een maand nadat zijn eigen zorgplannen in het Congres werden teruggetrokken vanwege onvoldoende steun onder Democraten en Republikeinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl