AFP

De regeringsleiders van de 27 'achterblijvende' EU-landen steunen de richtlijnen voor de onderhandelingen met Londen over de brexit. Dat heeft EU-president Tusk via Twitter bekendgemaakt, tijdens een top van de 27 lidstaten in Brussel. De deelnemers hadden minder dan een kwartier nodig om het eens te worden.

Tusk presenteerde eind vorige maand de leidraad voor de brexit-onderhandelingen. Daarin staat dat de EU pas met de regering in Londen wil praten over de toekomstige relatie als de uittreding uit de unie is geregeld.

Londen zou graag zien dat het overleg over de Britse uittreding direct gepaard gaat met onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de unie en het Verenigd Koninkrijk. Maar Tusk wil eerst voldoende vooruitgang boeken in de regelingen rond de brexit en de bijbehorende rekening voor Londen van tientallen miljarden euro.

De steun van de lidstaten voor de richtlijnen komt niet als een verrassing; wel lopen de meningen uiteen over hoe 'hard' de Britten moeten worden aangepakt.

Geld

De rekening die de Britten moeten betalen voor het verlaten van de Europese Unie wordt door sommige lidstaten op 60 miljard euro geraamd. "Een gratis brexit is nu eenmaal niet mogelijk", zei de Belgische premier Michel. Hij denkt dat de Britse regering er alles aan wil doen om de EU-landen tegen elkaar uit te spelen. "We moeten vermijden in die val te trappen", zei Michel vandaag in Brussel.

STER reclame