Paus Franciscus wordt rondgereden in een stadion in Cairo
NOS NieuwsAangepast

Openluchtmis paus Franciscus in Caïro zwaar beveiligd

Onder strenge veiligheidsmaatregelen heeft paus Franciscus in de Egyptische hoofdstad Caïro een openluchtmis opgedragen. Boven het stadion cirkelden militaire helikopters en leger en politie waren massaal op de been. Het stadion biedt plaats aan 25.000 mensen, maar was voor de helft gevuld. De paus werd geestdriftig onthaald.

Franciscus droeg de mis op in het Latijn, Italiaans en Arabisch. Hij herhaalde zijn oproep tot tolerantie. Hij vroeg de kleine katholieke gemeenschap in Egypte zich goed en vergevingsgezind te gedragen.

De paus zelf liet zich weinig gelegen liggen aan de veiligheidsvoorschriften. Hij arriveerde niet in de beveiligde pausmobiel waarin zijn twee voorgangers zich lieten vervoeren, maar in een blauwe Fiat met open ramen. In het stadion liet hij zich rondrijden in een open wagen.

Kopten

Bij zijn aankomst in Egypte, gisteren, riep de paus de moslimleiders op om geweld in Gods naam af te wijzen en om de jeugd tolerantie en respect voor andersdenkenden bij te brengen. Hij staat achter het strenge Egyptische beleid ten opzichte van de politieke islam.

Ongeveer 10 procent van de Egyptische bevolking is christen, de meesten Kopten. Egypte telt maar zo'n 270.000 rooms-katholieken. Christenen zijn vaak doelwit van aanslagen. Drie weken geleden vielen nog ruim 40 doden bij een aanslag op twee Koptische kerken in het noorden van Egypte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl