Paus Franciscus met sjeik Ahmed el-Tayeb
NOS NieuwsAangepast

Paus roept Egyptische imams op religieus geweld te veroordelen

Paus Franciscus dringt er bij imams in Egypte op aan dat ze hun leerlingen oproepen om vrede te prediken. Geweld in Gods naam moeten ze verwerpen en in plaats daarvan moeten ze oproepen tot dialoog en verzoening.

Franciscus deed zijn oproep tijdens een bezoek aan de Al Azhar-universiteit. Aan deze 1000 jaar oude soennitische universiteit worden geestelijken en geleerden opgeleid van over de hele wereld.

Franciscus riep in herinnering dat in de oude Egyptische beschaving de zoektocht naar kennis en een ruimdenkende opleiding hoog aangeschreven stonden. Eenzelfde houding is nu noodzakelijk, in de strijd tegen wat de paus noemt de barbaarsheid van religieus extremisme.

Groot-imam

Franciscus sprak de groot-imam van Egypte, sjeik Ahmed el-Tayeb, en andere geestelijken toe in Caïro, tijdens een tweedaags bezoek aan Egypte. Hij zei dat religieuze leiders zich moeten uitspreken tegen haat uit naam van religie. Tijdens zijn toespraak werd hij regelmatig onderbroken door applaus.

Sjeik Tayeb veroordeelt islamitische extremisme en zegt dat militanten religieuze teksten verkeerd interpreteren. "De islam is geen religie van terrorisme", zei hij. Vanuit het Egyptische parlement en door sommige media wordt de Al Azhar-universiteit ervan beschuldigd een vastgeroest instituut te zijn, dat ondanks druk van president Sisi niet wil moderniseren.

Vorig jaar bracht Tayeb een bezoek aan het Vaticaan. Daarmee werd de relatie hersteld die in 2011 was verbroken, omdat Franciscus' voorganger de islam zou hebben beledigd.

Koptische paus

Paus Franciscus viert morgen een mis in de open lucht en er staat nog een ontmoeting op het programma met paus Tawadros II, het hoofd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl