Bijzonder aan de mantel is het verloop van de kleur ANP

Koningsdag-ensemble van koningin Máxima in TextielMuseum

time icon Aangepast

De jurk en de cape die koningin Máxima tijdens Koningsdag in Tilburg droeg, hangen nu in het TextielMuseum in die stad. De kledingstukken, die zijn ontworpen door Jan Taminiau, zijn te zien in de tentoonstelling Oranje Boven!

De jurk en de cape van koningin Máxima hangen in het Textielmuseum in Tilburg Omroep Brabant

Het ensemble is gisteravond om 19.00 uur aan het museum overhandigd. Hebe Verstappen van het museum: "De koningin heeft zich thuis omgekleed. Haar kleedster is met een koerier toen snel hiernaartoe gekomen om de jurk en de mantel te brengen."

De stof voor de mantel werd de afgelopen maanden in het diepste geheim ontwikkeld in het Textiellab in het Tilburgse museum. "Jan Taminiau kwam begin dit jaar hier. Daarna is er garen besteld en kwam er een team van wevers," zegt Verstappen tegen Omroep Brabant.

Koningin Máxima in de cape die ontwerper Jan Taminiau voor haar ontwikkelde ANP

De ontwerper uit Goirle bedacht al eerder kleding voor de koningin: hij ontwierp voor haar in 2013 een goudkleurige japon, maakte de blauwe jurk met cape die zij droeg tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013 en de rode feestjapon die zij later tijdens de boottocht aan had. Ook tekende hij voor de Prinsjesdagjurk van 2015.

In 2009 droeg (toen nog prinses) Máxima een jasje van de Brabantse ontwerper dat was gemaakt van een PTT-postzak.

Dit is een artikel van

STER Reclame