De Koptische paus Tawados II en de islamitische autoriteit Sheikh al-Tayeb in Caïro
NOS NieuwsAangepast

Paus moet balanceren tussen christenen en islam in Egypte

Paus Franciscus brengt vandaag en morgen een bezoek aan Egypte om de christenen moed in te spreken en de dialoog met de islam nieuw leven in te blazen. In Caïro zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht om aanslagen op de leider van de katholieke kerk te verhinderen.

De paus tweette gisteren nog dat hij komt "als een pelgrim van de vrede"; hij weigert in Egypte met een kogelwerende auto vervoerd te worden.

Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de afgelopen maanden een reeks aanslagen gepleegd op christelijke doelen in Egypte. Zo kwamen een week voor Pasen bij een aanslag op twee koptische kerken 45 mensen om het leven. Ook in de noordelijke Sinaï zijn christenen het doelwit van een terreurcampagne van IS.

De christelijke minderheid in Egypte voelt zich gesterkt door het pausbezoek, zegt Midden-Oostencorrespondent Sander van Hoorn. Ze hopen dat Franciscus bij president Sisi zal aankaarten dat christenen, die zich nu tweederangsburgers in hun land voelen, gelijk moeten worden gesteld aan de islamitische meerderheid.

Ook zal de paus naar verwachting aandringen op een structurele zware bewaking van koptische kerken. Tot dusver kregen de kerken na een aanslag alleen gedurende een korte periode extra bewaking.

Onhandige uitspraken

Tegelijkertijd wil de paus de banden aanhalen tussen de christelijke kerk en de islam. Vorige pausen hebben met slecht getimede en onhandige uitspraken kwaad bloed gezet bij de Egyptische moslims. Nadat paus Benedictus zich in 2011 scherp had uitgesproken tegen de "strategie van geweld tegen christenen" in Egypte, besloot de hoogste islamitische autoriteit in Caïro de dialoog met de katholieke kerk te bevriezen.

"Deze paus kan daarom veel goed doen", zegt Van Hoorn over het gesprek dat Franciscus met de islamitische Sheikh Ahmed al-Tayeb gaat voeren over meer wederzijds begrip. "Daar zal hij toch ook pleiten voor een gematigde toon vanuit de (toonaangevende islamitische) Al-Azhar-universiteit als het gaat om de relatie met andere geloven", aldus Van Hoorn.

De paus zal naar verwachting ook de netelige mensenrechtensituatie in Egypte aankaarten in zijn onderhoud met president Sisi. Onder diens bewind zijn veel politieke gevangenen en islamitische hardliners gevangen gezet. "Probleem is alleen dat die mensenrechten volgens Sisi geschonden worden in de strijd tegen IS, een strijd waar de paus als verdediger van christenen niet tegen kan zijn", aldus correspondent Van Hoorn. "Dus ook op dat vlak wordt het balanceren voor de paus."

Het is het eerste pausbezoek aan Egypte in 17 jaar. Franciscus komt op uitnodiging van president Sisi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl