Koningin Elizabeth tijdens de opening vorig jaar
NOS Nieuws

Elizabeth vanwege tijdgebrek zonder kroon bij troonrede

De opening van het Britse parlementaire jaar kent elk jaar vele tradities: de rijtoer van de Britse koningin, de ceremoniële afwijzing van haar gezant (om de onafhankelijkheid van het Lagerhuis te benadrukken) en natuurlijk de ceremoniële kledij van de koningin, met de Keizerlijke Staatskroon, tijdens de troonrede. Maar dit jaar zal het allemaal iets eenvoudiger zijn.

Voor het eerst sinds 1974 zal koningin Elizabeth namelijk niet haar kroon en koninklijke mantel dragen, maar gewone kleren. Ook prins Philip zal een pak dragen in plaats van zijn uniform. Bovendien komen ze niet per koets naar het parlement, maar met de auto.

Reden is de vervroegde parlementsverkiezing die premier May heeft uitgeschreven voor 8 juni. Er is daardoor geen tijd om de uitgebreide ceremonie goed te oefenen. Bovendien is er twee dagen eerder al een grote parade gepland, Trooping the Colour ter ere van Elizabeths verjaardag.

Het is voor het eerst sinds 1974 dat Elizabeth haar kroon niet zal dragen tijdens de opening van het parlement. Ook in dat jaar was een vervroegde verkiezing de oorzaak: Harold Wilson had anderhalve week eerder Edward Heath verslagen als premier.

De kroon zal overigens wel te zien zijn tijdens de ceremonie: een adjudant draagt het sieraad, evenals het Rijkszwaard en de Cap of Maintenance, ook symbolen van Elizabeths macht.

Hoewel de 91-jarige koningin het misschien op prijs zal stellen dat ze de kroon van een kilo zwaar dit jaar niet hoeft te dragen, benadrukt een woordvoerder van het paleis dat de maatregelen niet vanwege haar hoge leeftijd zijn genomen. Volgend jaar moet het weer gaan als vanouds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl